A Kúriához fordul – a jogszabálynak megfelelően – a Demokratikus Koalíció, miután a Nemzeti Választási Bizottság elutasította kérelmüket, hogy önálló tagot delegáljanak a testületbe – közölte Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke hétfőn az MTI-vel.

Az alelnök közleményében úgy fogalmazott: a DK elfogadhatatlannak tartja az NVB eljárását, amely “mondvacsinált indokkal” megfosztja a minden pártot megillető jogos képviselettől a Demokratikus Koalíciót.

A DK álláspontja szerint az NVB jogot sértett, hiszen a törvény kimondja: minden jelölő szervezetnek joga van egy tagot delegálni. A DK Csiha Juditot jelölte volna a bizottságba – jelezte Molnár Csaba.

A Nemzeti Választási Bizottság pénteken utasította vissza az EP-választáson listát állító Demokratikus Koalíció (DK) delegálását a testületbe, lényegében arra hivatkozva, hogy a bizottságban a pártnak már van delegáltja – az országgyűlési választásra listát állító – baloldali összefogás képviseletében.

Az NVB-ben hosszas vita alakult ki a kérdés megítélésében, Patyi András elnök a jogi helyzetet úgy értékelte, hogy “a törvény nem sikerült túlságosan egyértelműre” a delegálás ügyében.

Forrás: mti