A Pest megyei és a fővárosi, főpolgármester-jelölti szavazólapokat nyomtatják utoljára, ezeknek a nyomtatását várhatóan egy héttel a választás előtt kezdik meg az esetleges visszalépések miatt – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke keddi, az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben tartott sajtótájékoztatóján.

A nyomda kőbányai üzemében bemutatták az újságíróknak, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett készül az október 12-i önkormányzati és nemzetiségi választás csaknem 22,5 millió szavazólapja.

Pálffy Ilona elmondta: a nyomda az utolsó pillanatig készen áll arra, hogy a jelöltek visszalépését figyelembe vegye, azaz a visszalépőket leveszik a szavazólapról, és új szavazólapot nyomtatnak.

Ez érinti a szavazólapok kiszállítását is, vagyis ha már kiszállították a helyi választási irodákba a szavazólapokat, de időközben egy jelölt visszalép, nemcsak új szavazólapot nyomtatnak, hanem ki is cserélik a már kiszállítottal.

Az MTI kérdésére elmondta, utoljára a Pest megyei, illetve fővárosi, főpolgármester-jelölti szavazólapokat nyomtatják, de ezeknek a nyomtatását is el kell kezdeni október 5-éig. (A fővárosban és Pest megyében szerepel a legtöbb választópolgár a névjegyzékben.)

A szavazólapok másolásának megnehezítésére – úgy, mint a korábbi választásoknál – a nyomda többféle biztonsági jelet épít be a vízjeles papírokba: van vegyi reakciót mutató biztonsági elem és a szavazólapok úgynevezett finom riccelést, azaz biztonsági perforálást is tartalmaznak. A riccelés formája Magyarország alakját adja és bele van írva a választás éve, 2014.

Pálffy Ilona felhívta a figyelmet arra, hogy míg 2010-ben kilenc megye maga készítette el a szavazólapjait, a nagyobb biztonság érdekében úgy döntöttek, idén a több mint tízezerféle szavazólapot az ANY Biztonsági Nyomda Nyt.-vel készíttetik.

A nyomda 3175 féle polgármesteri szavazólapot készít (8 035 500-at), 3006 féle egyéni listásat (3 278 000-t), 1638 féle egyéni választókerületit (4 757 000-t), 19 megyei közgyűlésit (5 057 000-t), főpolgármester-jelöltit (1 366 000-t), összesen tehát 7839 féle szavazólap készül az önkormányzati választásra. A nemzetiségi választásra 2162 települési, 60 területi és 13 országos szavazólapot nyomtatnak, összesen tehát 2235 félét.

A szavazólapok túlnyomó többsége, 85 százaléka A4 méretű, ebből az egyéni szavazólapok álló formátumúak, a listák fekvők. A szavazólapok 11 százaléka A4+ méretű, azaz némileg nagyobb (hosszabb) az A4-es lapnál, és 3,8 százaléka 2A4 méretű és viszonylag kevés, alig 60 ezer szavazólapot nyomtatnak A2 méretben. Ahol 25-nél több jelölt indul, két hasábban szerepelnek a jelöltek. A nemzetiségi szavazólapokat zöld színben nyomtatják a könnyebb megkülönböztethetőség érdekében.

A nyomda 180 tonna papírt használ fel, a papírok hossza 5760 kilométer. A szavazókörökbe küldenek továbbá 190 ezer golyóstollat, a rögzítésükhöz szükséges 70 kilométer hosszú nemzeti színű zsinórt, valamint 127 kilométer nemzeti színű szalagot az urnák lezárására. Kiszállítanak 19 ezer szavazóköri dobozt és 5 kamionnyi borítékot.

Forrás: MTI