A hét első felében minden magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár megkapja választási értesítőjét – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn az MTI-vel.

Az NVI közleményében az olvasható, hogy a Magyar Posta (amely a kézbesítéssel van megbízva) szombat délelőtt kapta meg a 8,1 millió utolsó választási értesítő utolsó darabjait az ANY Biztonsági Nyomdától. A választási iroda felhívta a figyelmet arra, hogy a választópolgár az állandó lakóhelye szerinti helyi választási irodához (helyi jegyző) fordulhat, ha nem kap értesítőt, és akkor is, ha esetleg elveszíti.

Az NVI egy hete kezdte meg a névre szóló küldemények postázását, ezekben az országgyűlési választás kitűzéséről és arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Az értesítőket a február 7-ei névjegyzéki állapotnak megfelelően nyomtatták ki.

Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak az érintett nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza. A korábbi évektől eltérően az értesítő – a visszaélések elkerülése érdekében – nem tartalmazza a választópolgár személyi azonosítóját.

A választópolgárok az értesítőn szereplő adataikkal ajánlhatnak érvényesen képviselőjelöltet.

Az értesítő tartalmazza a szavazás helyét, idejét és azt is, hogy a választópolgár melyik választókerületben, településen gyakorolhatja választójogát. Ennek azért van most jelentősége, mert átalakították a választókerületi határokat, így sokan nem a korábbi, hanem másik választókerület jelöltjeire szavazhatnak.

Emellett a 2010-es voksoláshoz képest (amikor csaknem 11 ezer szavazókör állt a választók rendelkezésére) az idén már csak 10 382 szavazókör lesz, vagyis sokan lesznek olyanok, akik nem a megszokott szavazókörükben voksolhatnak.

A korábbi választások alkalmával az értesítővel együtt postázták az ajánlószelvényeket is, a választási eljárásról szóló, tavaly elfogadott törvény azonban megváltoztatta az ajánlások rendszerét. Ennek értelmében ajánlószelvény helyett ajánlóíveken kell a jelölteknek az induláshoz szükséges támogató aláírásokat összegyűjteniük.

Azoknak, akik még nem nagykorúak, de az április 6-ai választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt.

Forrás: mti