Az országgyűlési választásra már nyilvántartásba vett jelöltek ajánlásokat már nem gyűjthetnek, de annak nincs akadálya, hogy szimpatizánsokat toborozzanak és gyűjtsék a választópolgároktól a kapcsolattartáshoz szükséges adatokat és aláírásokat – mondta Révész Balázs, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) főosztályvezetője az MTI-nek csütörtökön.

A főosztályvezető emlékeztetett: a választási eljárásról szóló törvény (Ve.) szerint a jelöltet az ajánlóívek átadásával kell bejelenteni az illetékes egyéni választókerületi választási bizottságnál.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) iránymutatása szerint ajánlóív benyújtására a jelölt bejelentését követően is lehetőség van, hogy ha esetleg a jelölt által benyújtott ajánlások közül az érvényesek száma nem éri el a szükséges ötszázat, még lehetősége legyen pótolni az induláshoz szükséges ajánlásokat.

“Az ajánlásgyűjtés célja a jelölt nyilvántartásba vételéhez szükséges támogatások megszerzése, így amint a jelöltet a választási bizottság jogerősen nyilvántartásba veszi, ajánlóíven a jogszabályban rögzített formális keretek között már nem lehet tovább aláírásokat gyűjteni a jelölt számára” – mondta.

Hozzátette: a jelölt rendelkezésére bocsátott összes ajánlóívet a legkésőbb a jelölt bejelentésére rendelkezésre álló határidő lejártáig (azaz március 3-án 16 óráig) át kell adni a választási irodának.

“Annak viszont nincsen akadálya, hogy a jelöltek a hivatalos nyilvántartásba vételük után is szimpatizánsokat toborozzanak és gyűjtsék a választópolgároktól a kapcsolattartáshoz szükséges adatokat (lakcím, e-mail cím, telefonszám) és aláírásukat” – hangsúlyozta.

Mint mondta, az adatkezelés jogalapja ilyenkor az érintett hozzájárulása. A személyi azonosító felvétele a szimpatizánsi adatbázis építését szolgáló aláírásgyűjtésnél viszont már nem jogszerű.

Az adatok felvétele előtt tájékoztatni kell a választópolgárt arról, hogy ez egy önkéntes, támogatói adatszolgáltatás, és nem azonos az ajánlással. Arról is tájékoztatni kell, hogy a megadott személyes adatait ki, milyen szervezet és meddig kezeli, esetlegesen kinek továbbítja, igénybe vesz-e adatfeldolgozót és mire használják fel az adatokat. (Az így felvett adatokat jellemzően kampány célú megkeresésekhez, “mozgósításhoz” használják fel a pártok.)

A választópolgár az adatkezelőtől a későbbiekben bármikor kérheti adatai törlését, javítását – mondta Révész Balázs.

A főosztályvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a jelöltek, jelölőszervezetek kötelesek az ilyen, kampány céljából folytatott adatkezelés nyilvántartásba vételét kérelmezni a hatóságnál.

Forrás: mti