A pénteken lezárt hivatalos névjegyzékben 8 millió 170 ezer választópolgár szerepel, ennyien vehetnek részt a vasárnapi önkormányzati választáson – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Pálffy Ilona tájékoztatása szerint október 10-én délután 4 órakor 8 170 413 választópolgár szerepelt az önkormányzati választói névjegyzékben, közülük 8 043 553 magyar állampolgár.

A szavazati joggal rendelkező választópolgárok között továbbá 34 719 bevándorolt vagy menekült is van, míg a tartózkodási engedéllyel rendelkezők 92 141-en vannak.

Közölte azt is, hogy a legfiatalabb választópolgár 1998. augusztus 21-én született, ő és 41 451 első szavazó társa a szavazatszámláló bizottságoktól vasárnap emlékkártyát kap. A legfiatalabb, 16 éves választópolgár házasságkötéssel szerzett nagykorúságot; a neméről – személyiségi jogokra hivatkozással – a választási szervek nem adhatnak tájékoztatást.

A legtöbb első szavazó Szendrőládon adhatja le szavazatát, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen 24, a májusi európai parlamenti választás óta nagykorúvá vált fiatalt várnak.

Az NVI elnökének tájékoztatása szerint a legkisebb létszámú szavazókör a Zala megyei Iborfia, ahol 14 választópolgárt várnak vasárnap az urnához.

A legtöbb átjelentkezőt – 51-et – a Veszprém megyei Balatonkenesére várják.

Pálffy Ilona arról is beszélt, hogy a 3177 település közül minden másodikon – 1523-on – tartanak vasárnap nemzetiségi választást is, a nemzetiségi választópolgárok száma pedig 240 990.

A NVI tájékoztató oldala szerint egyetlen helyen, Budapest XI. kerületében, Újbudán tartanak mind a 13 nemzetiségnek választást: a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán választópolgárok helyi és országos szavazólapot is kapnak, a szlovén kivételével pedig területit (kerületit) is.

mti