Fantasztikusan dolgoztak a választási szervek, a szavazatszámláló bizottságoknak nagyon rövid idő alatt sikerült megszámlálniuk az európai parlamenti (EP-) választáson leadott szavazatokat – értékelte a választás lebonyolítását Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap éjjel.

Mint mondta, nagyon hamar sikerült az összes, Magyarországon leadott voksot összeszámlálni, így a feldolgozottság este 11 órakor, amikor nyilvánosságra hozhatta az NVI a választás előzetes eredményét, már 99,99 százalékos volt.

Jelezte, már csak a külképviseleteken leadott voksok összeszámlálása van hátra, ezt várhatón szerda estig végzik el.

A választáson a voksolásra jogosult 8 033 818 választópolgárból 2 322 983 jelent meg, azaz a részvétel 28,92 százalék volt. Az érvényes szavazólapok száma 2 313 258 volt, az érvénytelen, de lebélyegzett szavazólapok száma 9027.

Pálffy Ilona elmondta: várhatóan hat párt, pártszövetség jut mandátumhoz Magyarországról az EP-választáson: a Fidesz-KDNP 12, a Jobbik 3, az MSZP és a Demokratikus Koalíció 2-2, az Együtt-PM és az LMP várhatóan 1-1 mandátumot szerezhet. Közölte, a választáson csak azok a listák szerezhettek mandátumot, amelyek megszerezték a leadott voksok 5 százalékát, ez a “határszám” 115 662 volt. Elmondta, az LMP-re 115 957 érvényes szavazat érkezett.

Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke az LMP biztos mandátumszerzését érintő MTI-kérdésre azt mondta, a párt eredménye az 5 százalék határán van, így a külképviseleti szavazatok adott esetben érinthetik a mandátumszerzést.

Az LMP-nek mintegy 300-zal van több szavazata, mint az 5 százalékos határ, és a külképviseleti szavazatok száma több mint hatezer.

Forrás: mti