Az átjelentkezés és a nemzetiségi regisztráció lehetőségéről érdeklődnek a legtöbben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) központi Választási Információs Szolgálatánál (VISZ), naponta több mint ötven választópolgár keresi meg telefonon vagy e-mailben a szolgálatot.

A választási eljárási törvény a választási irodák – így az NVI – kötelező feladatává teszi a választópolgárok tájékoztatását, ennek egyik formája a választási információs szolgálatok működtetése.

Az Alkotmány utcai központi Választási Információs Szolgálaton Vannay-Skody Tamás NVI-munkatárs fogadja az érdeklődők hívásait a 06-1-795-3310-as telefonon munkanapokon 8.30-tól 16 óráig, szombaton 9-től 14.30-ig, vasárnap pedig, a választás napján reggel 6-tól este 8 óráig.

A választási információs szolgálat segít az érdeklődőknek eligazodni a választással kapcsolatos jogi, igazgatási, informatikai, pénzügyi, valamint adatszolgáltatással kapcsolatos kérdéseiben.

Tájékoztatják a hozzájuk forduló választópolgárokat, jelölőszervezeteket az önkormányzati és nemzetiségi választásra vonatkozó jogszabályokról, a választójog gyakorlásához szükséges információkat adnak, például az átjelentkezéssel szavazásról.

Tájékoztatást adnak továbbá a választási eljárásban közreműködő szervekről és a jogorvoslati lehetőségekről. A választási információs szolgálat feladatairól, működéséről a helyben szokásos módon tájékoztatni kell a lakosságot. A helyi VISZ-ek címét és egyéb elérhetőségeit közzéteszik az NVI honlapján (http://www.valasztas.hu/hu/ovi/720/7200.html).

A központi VISZ-nél nem ritka a napi ötven telefon, és a szolgálat napi 15-20 e-mailt tud megválaszolni.

A leggyakrabban az átjelentkezéssel szavazás módjáról érdeklődnek a választók, de sokan kíváncsiak a választókerületük, illetve településük jelöltjeinek névsorára, valamint sok megkeresés érkezik a külképviseleti szavazás módjáról is, miközben az önkormányzati választáson nincs lehetőség a külföldön történő szavazásra. A VISZ-t megkeresők harmada érdeklődik a nemzetiségi regisztráció lehetőségéről, a névjegyzékbe vételre azonban csak szeptember 26-án 16 óráig volt lehetőség.

A központi VISZ munkatársait az NVI Alkotmány utcai épületében személyesen is megkereshetik azok, akiknek kérdésük van a választással kapcsolatban. Az NVI választási információs szolgálata elektronikus leveleket is fogad a visz@nvi.hu e-mail-címen.

mti