A választás joga

A „tisztességes választáshoz” mindenkinek joga van, az élete minden szakaszában, minden pillanatában.

A választás nem elsősorban, és nem csak közéleti aktivitás, a helyi vagy az országos politikába történő „beleszólás” született, polgári joga.

A „tisztességes választáshoz” való jog végig kíséri az ember teljes életét. Gyakorlati – és persze sokszor csak elméleti – jogunk van megválasztani a lakóhelyünket, jogunk van megválasztani az élelmiszert, amit fogyasztunk, jogunk van megválasztani az iskolát, ahová a gyermekeinket beíratjuk. Jogunk van hivatást, szakmát választani. Jogunk van választani a művelődés számos kínálatából, a nekünk tetsző, érdekes, izgalmas vagy ártó áramlataiból. Jogunk van a legkülönfélébb önpusztítás legális, vagy illegális formáihoz.

Az önmagában létező „választási jog” nem feltétlenül biztosítja a „tisztességes választás” lehetőségét. Mert, az információ, az ismeret és az ennek megszerzéséhez szükséges segítség gyakorta hiányzik. De, ha van információ és ismeret, akkor is sokszor hiányzik a lehetőség, vagyis az „aki/ami”, amely hozzásegít a megfontolt választást követő döntés megvalósításhoz.

A „tisztességes választáshoz” sokaknak segítség kell. Az egyéneknek, a közösségeknek egyaránt. Ehhez nyújthat segítséget a TVA.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.