Huszonegy településen olyan sok jelölt indul az október 12-ei önkormányzati választáson, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a nyomdától az ő szavazólapjaikból kinagyítottat is kért. Ezeket kifüggesztik majd, hogy a választók szavazás előtt könnyebben megtalálhassák jelöltjüket.

Az NVI nyilvántartása szerint tizenkilenc olyan település van, ahol legalább 36-an indulnak az egyéni listán megszerezhető képviselői helyekért. Az NVI ezért úgy döntött, hogy ezeken a településeken – a választópolgárok tájékozódását megkönnyítendő – kifüggesztik a szavazókörökben a szavazólapok kinagyított képét is.

A jelöltek ugyanis a választáson nem abc szerint, hanem a választási bizottság által kisorsolt sorrendben szerepelnek az igen hosszú – akár kéthasábos – szavazólapon, ami nehezítheti az eligazodást közöttük.

Az NVI nyilvántartása szerint 45 jelölt közül választhatnak Mezőkovácsháza és Kunmadaras, 44 közül Egyek, 41 közül Cserkeszőlő és Nagykálló, 40 közül Kázsmárk és Felsőzsolca, 39 közül Berekböszörmény, 38 közül Nyírgelse és Záhony, 37 közül Váncsod és Kálmánháza, 36 közül Rakaca, Szendrő, Őrbottyán, Szentmártonkáta, Tápióság, Nyírmihálydi és Nyírtass választópolgárai.

Van két olyan település – Nagykovácsi és Érpatak – ahol ugyan csak 32 és 25 jelölt indul, de a jelölőszervezetek hosszú neve miatt az NVI úgy döntött, oda is készíttet kinagyított szavazólapképet.

Forrás: MTI