A választási eredmények jogerőssé válása után az egyéni képviselőjelölteknek, a pártoknak és jelölőszervezeteknek 15 napon belül el kell számolniuk a jelölteknek járó egymillió forintos kampánytámogatással – mondta Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke szerdán Budapesten.

Dancsó József kifejtette: a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint 1554 volt az érvényes egyéni jelöltek száma. Közülük a Magyar Államkincstár állampénztári irodája 597 jelölttel kötött egyéni megállapodást, további 585 egyéni jelölt pedig pártja javára mondott le a támogatásról.

Az egyéni képviselőjelöltek az április 8-i elszámolások alapján 501 millió forintot használtak fel, míg a pártok javára felajánlott egymillió forintokból összesen 503 millió forint volt a felhasznált összeg – ismertette a kincstár elnöke. Dancsó József jelezte: az egyéni megállapodást kötő jelölteknek április 12-én emelkedik jogerőre a választási eredmény, innentől számítva 15 napon belül kell elszámolást készíteniük a felhasznált egymillió forintokról; az elszámolást a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságaihoz kell benyújtani.

A jelölőszervezeteknek a listás eredmény – várhatóan április 25-i – jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kell benyújtaniuk az elszámolásokat bizonylatokkal, számlákkal hitelesítve, ugyancsak a kincstár megyei igazgatóságaihoz, amelyeknek ezután 20 nap áll rendelkezésükre az elszámolások ellenőrzésére.

Az elnök kitért arra is, hogy az egymillió forintokat a kampányidőszakban – 2014. február 15. és április 6. 19 óra között – kampánytevékenység finanszírozására, választói magatartás befolyásolására alkalmas eszközökre, valamint a 4/2013-as kormányrendeletben felsorolt dologi kiadásokra lehet felhasználni.

Dancsó József kifejtette: azt a képviselőjelöltet vagy jelölőszervezetet, aki vagy amely nem a jogszabályoknak megfelelően, vagy nem határidőre számolt el, visszafizetési kötelezettség terheli majd, és a felhasznált összeg kétszeresét kell visszafizetnie.

Amennyiben az egyéni képviselőjelölt nem érte el a 2 százalékot a választás során, akkor is visszafizetési kötelezettsége áll fenn, még pontos elszámolás esetén is. Ha a párt javára lemondott az egymillió forintról, akkor a jegybanki alapkamat kétszeresével megnövelve kell a felhasznált összeget visszafizetnie.

A visszafizetésről szóló határozat kézhez vételétől számított 30 napon belül fellebbezhet az érintett, ha ezzel nem él, akkor 15 napon belül kell rendeznie tartozását; ezt a Magyar Államkincstár szigorúan ellenőrizni fogja.

Dancsó József kiemelte: az elmúlt időszakban részletesen tájékoztatták az egyéni képviselőjelölteket és a pátokat, jelölőszervezeteket az elszámolás, és az ellenőrzés részleteiről, feltételeiről.

Kérdésre válaszolva elmondta: megvárják, míg jogerőre emelkednek az eredmények, ekkor tudják majd megmondani, hány olyan jelölt van, aki nem érte el a 2 százalékot. Aki nem fizette vissza tartozását, annak ügyét a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak adják át, amely adó módjára hajtja majd be a követeléseket.

Egy másik kérdésre válaszolva Jónás Ilona, a kincstár Támogatásokat Közvetítő Főosztályának vezetője jelezte: az országos listát állító pártok mintegy 5,8 milliárd forint támogatást kaptak.

Forrás: mti