Átvették az önkormányzatok a TVA által felajánlott székely zászlókat

A fővárosi Budafok-Tétény önkormányzatának vezetői 33 magyarországi önkormányzatnak adták át a Tisztességes Választásért Alapítvány által felajánlott székely zászlót csütörtökön.

A polgármesteri hivatal dísztermében tartott eseményen Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP), a XXII. kerület vezetője arra emlékeztetett, hogy február 5-én hirdették meg akciójukat, arra kérték a magyar önkormányzatokat, hogy vállaljanak szolidaritást a Székelyföldön élőkkel, és tűzzék ki a székely zászlót. Hozzátette, hogy akkor a Tisztességes Választásért Alapítvány felajánlott ötven székely zászlót. A csütörtöki eseményre 33, a felhíváshoz csatlakozó település képviselői érkeztek, a többieknek pedig elküldték a lobogót – mondta Szabolcs Attila.

szz

A kerület vezetői, valamint Tersztyánszkyné Vasadi Éva volt alkotmánybíró, a TVA kuratóriumának tagja adta át a zászlókat. (fotó: mno.hu)

Kitért arra is, hogy a Tisztességes Választásért Alapítvány által felajánlott zászlók elfogytak, de a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítványtól újabb ötven székely zászlót kapnak majd. A polgármester hangsúlyozta, hogy az akciót nem Románia ellen szervezték, és azt is megjegyezte, hogy eddig körülbelül 75-80 önkormányzat jelezte a csatlakozási szándékát.

“Az általunk kifogásolt trianoni diktátumban is és az Európai Unió alapelvei között is szerepel az, hogy minden népcsoportnak, nemzetiségnek meg kell adni a jogot a saját vallásának, kultúrájának gyakorlásához – mondta a polgármester. – A határon túl élő honfitársaink joggal várhatják el, hogy szabadon élhessék meg és ápolhassák hagyományaikat és kultúrájukat.”

Németh Zoltán, a kerület fideszes országgyűlési képviselője, a felhívás egyik kezdeményezője szintén hangsúlyozta, hogy nem valami ellen, hanem valami mellett emeltek szót.

A politikus szavai szerint az összetartozást sokféleképpen lehet kifejezni. Például törvényekkel, paragrafusokkal, ahogy a kormány is tette, amikor felajánlotta a kedvezményes honosítás lehetőségét – mondta.

A nemzeti összetartozás viszont nem csak törvényekről és paragrafusokról szól. “Amikor a székelyföldi magyarokat sérelem éri (…) ki kell állnunk és nemcsak szavakkal, hanem cselekedetekkel is ki kell nyilvánítani ezt az összetartozást és ezt a szolidaritást” – közölte.

szz2Magyarországon is mindig meg kell adni a kisebbségeknek az őket megillető jogokat, és “a határon túli magyar nemzettársaink” számára is ki kell követelni ezeket – tette hozzá.

A képviselő azt mondta, hogy a fanyalgóknak két szót ajánl a figyelmébe: önbecsülés és összetartás. Csak az a nemzet lehet sikeres, amelyiknek van önbecsülése, tisztában van saját értékeivel, és kiköveteli másoktól, hogy megbecsüljék – emelte ki.

Az esemény végén a kerület vezetői, valamint Tersztyánszkyné Vasadi Éva volt alkotmánybíró, a Tisztességes Választásért Alapítvány kuratóriumának tagja adta át a zászlókat. Zárásként a megjelentek elénekelték a székely himnuszt.

Eddig egyebek között a főváros III., IV., VII., XIV., XVII., XVIII., XXI. és XXII. kerülete, valamint Gyöngyöspata, Diósd, Eger, Siófok, Barcs, Rakamaz, Tata, Somogyvár, Szombathely, Tököl, Vác és Cegléd tűzte ki a zászlót a helyi önkormányzati hivatal épületére.

Szombaton a csákvári református templom is kitűzte a székely zászlót, amelyet székely testvérgyülekezetük lelkipásztora és településük polgármestere adományozott az egyházközségnek.

Az Agerpres hírügynökség hétfői közlése szerint Hargita megyében negyven polgármesteri hivatalon, 62 iskolán és több más középületen leng a székely zászló.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.