Az Ab visszautasította a levélben szavazással kapcsolatos alkotmányjogi panaszt

Az Alkotmánybíróság (Ab) érintettség hiányában visszautasította azt az alkotmányjogi panaszt, amelyet egy magyarországi lakóhellyel rendelkező, de külföldön tartózkodó férfi nyújtott be annak érdekében, hogy levélben is leadhassa a szavazatát az április 6-i országgyűlési választáson.

A határozat testület honlapján olvasható indoklása szerint a panasz benyújtója azért kezdeményezte levélben történő szavazásának engedélyezését, mert tartózkodási helyén, Luxembourgban nem működik magyar külképviselet. A panaszos először a Nemzeti Választási Irodához fordult a levélben szavazók névjegyzékébe történő felvétele érdekében, de az iroda elutasította a kérelmét, és ezt a döntést később a Fővárosi Törvényszék is helybenhagyta.

A férfi ezt követően nyújtotta be indítványát az Alkotmánybírósághoz, ebben a választójogot és a diszkrimináció tilalmát sértőnek nevezte a levélben történő szavazás tilalmát a magyarországi lakhellyel rendelkezők esetében, és ezért ennek az alaptörvényi rendelkezésnek a hatályon kívül helyezését kérte.

Az Ab határozatában azt állapította meg, hogy a panasz benyújtója érintettség hiányában nem kérheti a levélben történő szavazás feltételeinek alkotmányossági vizsgálatát, mivel a voksolás ezen módjával csak a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők élhetnek.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.