Az ajánlások adattartalmáról adott ki iránymutatást keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökének kérésére. A testület szerint nem érvénytelen az az ajánlás, amelyben például egy utcanevet rossz helyesírással írtak le.

Pálffy Ilona azért fordult a testülethez, mert több olyan jelzést kaptak, hogy a választási bizottságok az adatok ellenőrzésekor túlzottan szigorúan ragaszkodnak a törvényhez, amely teljes körű egyezést ír elő.

Az NVB tagjai egyhangúlag támogatták az iránymutatást, amely szerint az egyéni országgyűlési választási bizottságoknak azt javasolják, ha az ajánlások ellenőrzésénél “csekély mértékű” eltérést találnak a személyi vagy a lakcímadatokban, fogadják el érvényesnek ezeket az ajánlásokat, mert a választói akarat így juthat a leginkább érvényre.

A testület iránymutatásában fel is sorolta, melyek azok a “csekély” eltérések, amelyek szerintük még elfogadhatók. Az NVB szerint érvényes ajánlásként fogadható el például, ha valaki nem tünteti fel a doktori címét, az özvegyi állapotát, azt, hogy “ifjabb” vagy “idősebb” a családban, ha második vagy harmadik keresztnevét lefelejtette, ha szülővárosa nevét rövidítve írta le (Bp.), valamint ha nem jó helyesírással írta le lakcímét, így például Kossuth Lajos nevét egy “s”-sel vagy “h” nélkül vezette fel az ajánlásra.

Forrás: mti