Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felkészült a választási kampány utólagos ellenőrzésére, a hatályos törvényi előírások értelmében maradéktalanul ellenőrizni fogja a kampánypénzek elszámolását.

Az ÁSZ az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt is kiemelték: az Állami Számvevőszék független hivatal, amely nem vesz részt a politikai küzdelmekben. Ezért arra kérik “a magukat demokratikusnak nevező politikai szereplőket”, hogy tartsák tiszteletben az ÁSZ és elnöke függetlenségét, ne használják fel kampánycéljaikra az intézményt és annak vezetőit, továbbá ne befolyásolják az ÁSZ független ellenőrzési tevékenységét. Közölték: az Állami Számvevőszék az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve, a demokratikus intézményrendszer független alapintézménye. Az ÁSZ a közpénzügyeket érintő ellenőrzéseivel biztosítja a társadalomnak az “adófizetői forintok” felhasználásának megismerését. Ezért az ÁSZ az állampolgárok oldalán áll, a magyar embereket szolgálja – mutattak rá.

Mint írták, az ÁSZ nem nyomozó hatóság vagy bíróság. Nem bírságol és szabályoz, nem hoz döntéseket jogi vitás kérdésekben és nem folytat nyomozást. Az ÁSZ ellenőrzéseit nyilvános ellenőrzési terv, a szigorú nemzetközi sztenderdeket irányadónak tekintő módszertan és kidolgozott ellenőrzési program alapján utólagosan végzi.

A megkereséseket, kezdeményezéseket minden esetben jelzésként kezelik, azokat az ellenőrzések tervezésekor a kockázatelemzési rendszerükbe beépítik, figyelembe veszik és hasznosítják – közölték. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az ÁSZ nem folytat hatósági tevékenységet, nem végez “rendkívüli” vizsgálatokat, nem foglal állást jogértelmezési kérdésekben, a hatályos törvényi előírások szerint, mint jogalkalmazó jár el.

A közleményben azt írták: a választást követő ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy az egyéni képviselő-jelöltek és a pártok, valamint a nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok a kampányidőszakban betartották-e a kampánypénzekkel kapcsolatos előírásokat. Az ÁSZ hivatalból a Magyar Államkincstárnál, valamint a mandátumhoz jutott jelölőszervezeteknél és egyéni jelölteknél végez utólagos, a törvényben meghatározott elszámolásokon alapuló ellenőrzést.

Az ÁSZ ellenőrzi, hogy a képviselői helyhez jutott egyéni jelöltek – továbbá kérelemre más jelöltek – a központi költségvetésből jutatott egymillió forint támogatást a választási kampánytevékenységgel összefüggő kiadásokra fordították-e – magyarázták. Az ÁSZ a központi költségvetésből származó támogatás elszámolását, valamint a jelöltenként legfeljebb felhasználható ötmillió forint elszámolását a képviselethez jutott jelölőszervezetek – és kérelemre más jelölőszerveztek – esetében is ellenőrzi.

A képviselői helyhez nem jutott jelöltek vagy jelölőszervezetek kampányköltéseit a törvény szerint az ÁSZ csak más jelölt vagy jelölőszervezet külön kérelmére ellenőrzi. Az ellenőrzés iránti kérelmet a választást követő három hónapon belül lehet benyújtani bizonyítási indítvány csatolásával – tájékoztatott az Állami Számvevőszék.

Forrás: mti