Az ÁSZ felkészült a választási kampány ellenőrzésére

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felkészült a választási kampány ellenőrzésére: a szervezet már fogadja a kiadók hirdetési árjegyzékeit, a hatályos törvényi előírások értelmében pedig maradéktalanul ellenőrizni fogja a kampánypénzek elszámolását – közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

Közleményükben azt írták, az ellenőrzés célja, hogy megállapítsák: betartották-e az egyéni képviselőjelöltek és a pártok, valamint a nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok a kampányban a törvényi előírásokat.

Az ÁSZ a Magyar Államkincstárnál, a jelölőszervezeteknél és az egyéni jelölteknél végez ellenőrzést.

Az ÁSZ ellenőrzi többi között, hogy a képviselői helyhez jutott egyéni jelöltek – továbbá kérelemre egyéb jelöltek – a központi költségvetésből juttatott egymillió forint támogatást a választási kampánytevékenységgel összefüggő kiadásokra fordították-e. Az ÁSZ a központi költségvetésből származó támogatás elszámolását a képviselethez jutott jelölőszervezetek – továbbá kérelemre egyéb jelölőszerveztek – esetében is ellenőrzi.

Emlékeztettek rá: a kampányfinanszírozási törvény előírásai szerint a független jelölt, a jelöltet vagy országos listát állító párt és annak jelöltje együttesen, valamint az országos nemzetiségi listát állító nemzetiségi önkormányzat jelöltenként legfeljebb ötmillió forintot fordíthat a választási kampánytevékenységgel összefüggő kiadásokra, beleértve a központi költségvetésből származó támogatást is.

Az ÁSZ ennek a betartását is ellenőrzi a képviselői helyhez jutott pártok és jelöltek – továbbá kérelemre egyéb pártok és jelöltek – esetében.

Az Állami Számvevőszék január 24-ig, péntekig fogadja azon sajtóorgánumok hirdetési árjegyzékeit, amelyek politikai hirdetést kívánnak közzétenni a kampányidőszakban. Az árjegyzékek fogadásával és közzétételével kapcsolatos részletes információk megtalálhatók a www.asz.hu oldalon a “Választás 2014” menüpont alatt.

“Az Állami Számvevőszék ismételten felhívja a figyelmet, hogy a sajtóorgánumok által megküldött árjegyzékeket ellenőrzés és változtatás nélkül teszi majd közzé, így azok tartalmáért felelősséget nem vállal” – írták. Hangsúlyozták azt is, hogy a választási kampánnyal kapcsolatos minden kérdésben az Állami Számvevőszék a hatályos törvényi rendelkezések szerint, mint jogalkalmazó jár el.

A 2014-es választási kampány ellenőrzéséről szóló jelentését az ÁSZ várhatóan 2015 tavaszán hozza nyilvánosságra.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.