Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) segítséget nyújt abban, hogy a magyarországi parlamenti választások Erdélyben leadott levélszavazatai eljussanak a magyar külképviseletekre – közölte egy csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke.

Sándor Krisztina elmondta, a választásokig irodáik meghosszabbított nyitva tartással működnek, de emellett munkatársaik ellátogatnak valamennyi olyan településre, amelyről sokan kérték felvételüket a választói névjegyzékbe, és segítséget nyújtanak a levélszavazatokat kísérő azonosító űrlap kitöltésében és a szavazat eljuttatásában is.

Az EMNT ügyvezetője hozzátette, postázni is lehet a szavazatokat, de azt tanácsolják a választóknak, hogy inkább bízzák az EMNT-re a szavazatukat, mint a román postára. A sajtótájékoztatón kaphatták meg az újságírók azt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) által kiadott szórólapot is, amely a szavazás menetéről tájékoztat, és az EMNT erdélyi irodáinak címeit is tartalmazza. Sándor Krisztina elmondta, ezt a lapot 150 ezer háztartásba juttatja el az EMNP.

Sándor Krisztina megjegyezte, az EMNT és az EMNP a regisztráció folyamatában is együttműködött, így az EMNP helyi irodáiban is leadhatók a szavazatok. Hozzátette, lesznek olyan települések, ahol a lelkésznél vagy más köztiszteletnek örvendő személynél lehet majd leadni a levélszavazatokat.

Az EMNT ügyvezetője valószínűnek tartotta, hogy már ezen a héten megérkeznek az első választási levélcsomagok az erdélyi szavazóknak. Hozzátette, Erdélyből több mint 120 ezer magyar állampolgár kérte felvételét a választói névjegyzékbe, közülük több mint 80 ezernek az EMNT nyújtott segítséget a regisztrációhoz.

A sajtótájékoztatón részt vevő Szűcs Zoltán konzul azzal egészítette ki az elmondottakat, hogy a magyar külképviselet javaslata szerint március 27-ig postázzák a levélszavazatukat azok a választók, akik postai úton akarják továbbítani szavazatukat. A konzul az MTI-nek magyarázatként hozzátette, a román posta – a honlapján közzétett tájékoztatás szerint – 10 nap alatt vállalja a külföldi levelek célba juttatását.

Forrás: mti