A Magyar Közösség Párjának (MKP) Országos Tanácsa (OT) titkos szavazással jóváhagyta a felvidéki magyar párt európai parlamenti jelöltjeinek listáját – jelentették be az MKP vezetői a testület szombati ülését követő sajtótájékoztatón Pozsonyban.

A májusi európai parlamenti választásokon induló jelöltek listáját az OT döntése alapján Csáky Pál, az MKP volt elnöke, a párt jelenlegi elnökségi tagja vezeti majd, a második helyre Farkas Iván, a párt gazdasági alelnöke került.

Az MKP jelöltjeinek listáján összesen tizenhárom név van. Bár a felmérések szerint legfeljebb két jelölt bejutására van esély, a listát a párt vezető testülete elhúzódó vita után hagyta jóvá. A jelöltlista további, kevésbé esélyes helyein többnyire fiatal politikusok nevei szerepelnek, átlagéletkoruk 30 év körül van.

Az MKP jelenlegi két európai parlamenti képviselője nincsen a jelöltek között. Egyikük, Bauer Edit, aki az MKP színeiben már két választási időszakot töltött Brüsszelben, pár nappal korábban levélben jelezte, hogy nem vállalja a jelölést. A másik, Mészáros Alajos pedig az OT ülésén jelentette be ugyanezt, miután bebizonyosodott: a küldöttek nem a lista első helyén akarják indítani.

Berényi József, az MKP elnöke a jelöltlista ismertetése után gratulált a listára került jelölteknek. Fontosnak nevezte, hogy a párt megtartsa a felvidéki magyarság képviseletét az Európai Parlamentben és a 2009-es eredményt megismételve ismét két EP-képviselőt küldjön Brüsszelbe és Strasbourgba.

Csáky Pál, az MKP listavezetője az MTI-nek elmondta: megválasztása esetén kiemelt feladatának fogja tekinteni, hogy a felvidéki jogfosztottak ügyét újbóli napirendre tűzzék, valamint hogy az európai uniós döntéshozók tudomására hozzák, Robert Fico kormánya “látványos módon semmibe veszi Dél-Szlovákia gazdasági és szociális igényeit”. Csáky Pál hozzátette, hogy erősítené a régió érdekében kifejtett lobbitevékenységet is.

Farkas Ivánt meglepetésként érte, hogy felkerült a párt EP listájára. Elmondta: saját szakterületén, vagyis a gazdaság, a régiófejlesztés és “az emberközeli témák” terén szeretné erősíteni a szlovákiai EP-képviselők tevékenységét. Legfőbb célja, hogy sikerüljön eltüntetni azokat a különbségeket, amelyek a dél-szlovákiai régió és az ország többi területe között kialakultak a magyarok lakta területek hátrányára.

Szlovákiának jelenleg 14 EP-képviselője van, de a május 24-i voksolást követően már csak 13 lesz, az egyes EU-tagállamok EP-képviselői számának Horvátország csatlakozása miatt elfogadott módosítása miatt.

A hatályos szlovákiai szabályozás alapján a pártoknak legalább 5 százalékos támogatást kell szerezniük ahhoz, hogy jelöltjük vagy jelöltjeik bejussanak az Európai Parlamentbe.

Forrás: mti