Az NVB elutasította a rezsikampányt kifogásoló beadványt

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén elutasította Szigetvári Viktornak, az Együtt-PM szövetség társelnökének és Braun Róbertnek, az MSZP országos választmányi tagjának a kormányzati rezsikampányt kifogásoló (magánszemélyként benyújtott) beadványát. A testület elutasító döntését 6:2 arányban hozta meg.

Szigetvári Viktor vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz, visszaélve a választási szabályok hirdetésre vonatkozó részével, választási csalást követ el, ebben tettestársa a TV2. A politikus szerint a reklámmal “a kormánypropaganda a Fidesz előnyeit visszhangozza”. Azt mondta: a “Magyarország jobban teljesít” című kormányzati szlogen “kijátszva a TV-hirdetések korlátozásának szabályait” az elmúlt napokban tömegével jelent meg a TV2 csatornán.

A tagok többsége azért utasította el a kifogást, mert szerintük el kell választani egymástól a kormány és a választási szereplők tevékenységét, és a testület csak ez utóbbit vizsgálhatja. A bizottság előtt levetítették az “Újra rezsicsökkentés” című reklámot.

Az NVB tagjai közül ketten érveltek amellett, hogy a kifogásnak helyt kell adni. Litresits András, a baloldali összefogás delegáltja azt mondta, a hirdetés egyértelműen a kormánypártokhoz kötődik, és az állampolgároknak lényegtelen, hogy ki a hirdető.

Fábián Adrián (Országgyűlés által választott tag) arról beszélt, a szpot alkalmas arra, hogy azt a benyomást keltse: egy jelölőszervezet hirdetését lehet látni.

Sárhegyi Zoltán (Fidesz-KDNP) ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a hirdetésben sem párt, sem pedig jelölőszervezet neve nem hangzik el, így nem is minősülhet politikai reklámnak. Utalt arra is, hogy a Fővárosi Ítélőtábla egy korábbi határozatában kimondta, a mindenkori kormány nem azonos a kormányzó pártokkal.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.