A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjai szerda délután ellenőrizték a külképviseletekről a Nemzeti Választási Irodához (NVI) visszaérkezett urnákat, amelyek a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok szavazatait tartalmazzák.

A testület tagjait Pálffy Ilona, az NVI elnöke arról tájékoztatta, hogy szerda délig azon külképviseletekről, ahol szavazást tartottak, sértetlenül megérkeztek az urnák, valamint a jegyzőkönyvek.

Az NVB tagjai ezt követően – a sajtó és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet egyik megfigyelőjének jelenlétében – tekintették meg a 97 külképviseletről beérkezett 183 urnát, hogy megbizonyosodjanak arról, azok valóban lezárva és lepecsételve érkeztek meg a Nemzeti Választási Központba. A tagok tudomásul vették az NVI tájékoztatását.

Az NVI munkatársai ez után kezdhetik meg a külképviseletekről érkezett szavazatok szétválogatását, és azok csoportosítását a 106 választókerületnek megfelelően. A következő napokban az egyéni választókerületi irodák munkatársai az NVI-től úgynevezett szállítóborítékokban kapják meg a szavazatokat tartalmazó borítékokat, majd vihetik abba a 106 szavazókörbe, amelyben vasárnap az urnákat nem bontották fel.

A külképviseleti szavazatokat – az átjelentkezők levélszavazataival együtt – bekeverik a bontatlan urnákba, majd várhatóan szombaton megszámlálják valamennyi szavazatot. Ekkor derülhet majd ki, hogy a “billegő” választókerületekben ki nyerte meg a képviselői mandátumot.

A szombaton összesített – már a szavazatok 100 százalékos feldolgozottságára alapozott – eredmények ellen még jogorvoslattal lehet élni az NVB-nél, végső soron pedig a Kúriánál.

Az NVB szerdai ülésén csaknem harminc ügyet tárgyalt másodfokon, ezek többségét részben formai hiányosságok miatt utasították el, egyebek mellett azért, mert az iratokhoz nem csatoltak bizonyítékot, vagy nem jelöltek meg konkrét jogszabályi hivatkozást. A testület olyan súlyú ügyet nem tárgyalt, amely befolyásolhatná a választás – néhány nap múlva várható – végeredményét.

Az NVB a szavazásnapi ügyek tárgyalását – egy plakátolási ügy kivételével – még nem kezdte el; ennek az az oka, hogy azok első fokon a 106 egyéni választókerületi bizottság elé kerülnek, és csak másodfokon jár majd el a következő napokban az NVB.

Az NVB több, a külképviseleti szavazással kapcsolatos kifogást is napirendre vett, ezek jó részében a külképviseleti névjegyzékbe vételt, illetve az abból való kihagyást sérelmezték.

A testület egy esetben állapított meg jogszabálysértést azért, mert egy választópolgárt – bár szerepelt a névjegyzékben – nem engedték szavazni Londonban.

Forrás: mti