A Nemzeti Választási Iroda (NVI) felajánlotta a Magyarországi Nemzeti-, Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete (ÉKE) által összegyűjtött ajánlások között érvénytelennek találtak áttekintését, a szervezet azonban nem élt ezzel a lehetőséggel és a Kúriához fordult, amelynek végzése ellen további jogorvoslat nincs – közölte az NVI az MTI-vel pénteken.

Az ügy előzménye, hogy az MSZP roma tagozata csütörtökön közleményben hívta fel az NVI-t, számolja újra az ÉKE szervezetre leadott ajánlásokat, különben álláspontjuk szerint megkérdőjeleződik a nemzetiségi választások tisztasága, legitimitása.

Az ellenzéki párt tagozata azt írta: az ÉKE – MSZP Roma Tagozat szövetsége a fideszes Lungo Drom egyedüli komoly kihívójaként 1774 ajánlást gyűjtött össze az országos listához. Ezek csaknem felét azonban érvénytelennek minősítette a NVI, arra hivatkozva, hogy az ajánlók egy része nem szerepel a választási regisztrációs névjegyzékben.

Jelezték: az ÉKE a törvényben meghatározott módon azonnal a Kúriához fordult fellebbezéssel, ugyanakkor a NVI-től ígéretet kapott az ajánlások újraszámolására. Mint írták, az esetleges manipuláció kiderülésétől tartva azonban ma már sem a Kúria, sem a NVI nem hajlandó újraszámolni az ajánlásokat.

Az NVI pénteken azt közölte: a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a Magyarországi Nemzeti-, Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete (ÉKE) által – a roma országos nemzetiségi önkormányzati képviselők 2014. évi általános választásán – állított országos lista nyilvántartásba vételét szeptember 12-i ülésén  visszautasította. A visszautasítás oka az volt, hogy az ÉKE a szükséges 1159 érvényes ajánlás helyett csak 967 érvényes ajánlást tudott bemutatni.

“A Nemzeti Választási Iroda ezt követően felajánlotta az ÉKE-nek, hogy a jogorvoslati határidő lejárta előtt közösen tekintsék át az érvénytelen ajánlásokat. Az ÉKE azonban ezzel a lehetőséggel nem élt, hanem a Kúriához fordult” – idézte fel az NVI. Hozzátették: a Kúria helyben hagyta az NVB határozatát, további jogorvoslatra nincs lehetőség.

Forrás: MTI