A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerdán részletes ismertetőt tart a választási informatikai rendszerről az országos listát állító pártoknak.

Az NVI pénteken az MTI-nek küldött közleményében azt írta, a rendezvényen az informatikai rendszert bemutató előadásokat hallgathatnak meg a pártok szakértői, és meggyőződhetnek a választási rendszer biztonságáról.

Közölték, az NVI a jogszabályi rendelkezések szerint, valamint a korábbi választásokon megszerzett tapasztalatok alapján dolgozta ki a választások sikeres informatikai lebonyolításához szükséges felkészülési folyamatot, és ennek a menetrendnek a részeként tartják meg az ismertetőt.

Tájékoztatásuk szerint a felkészülés következő mérföldköve lesz a jövő péntekre ütemezett sajtónyilvános főpróba, akkor előre meghatározott forgatókönyv szerint a választás napi igazgatási és informatikai feladatait gyakorolják.

Ez a főpróba egyben az informatikai rendszer utolsó, a választásnapi adatokkal megegyező mennyiségű, de fiktív adatokkal történő ellenőrzését is szolgálja – írták.

Baja Ferenc, a szocialista párt kampányfőnök-helyettese egy pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, pártja szerint a választás tisztaságába vetett hitet rombolja, hogy 16 nappal az április 6-i voksolás előtt még nem auditálták a választási informatikai rendszert.

Az MSZP-s politikus azt mondta, a kormánynak ezt legkésőbb a választás előtt egy héttel (március 30-ig) pótolnia kell, a nyilvános – a listát állító pártok szakértőinek jelenlétében zajló – vizsgálatnak ki kell terjednie a választási hálózatra, a választási szoftverre és az új rendszer összintegrációs auditjára is.

Forrás: mti