Bajai videó – Gyors vizsgálatot kér a Tisztességes Választásért Alapítvány

urna_1“A bajai videó-ügy az egyik legsúlyosabb választási visszaélésre tett kísérlet volt a rendszerváltás óta. A Tisztességes Választásért Alapítvány határozott álláspontja, hogy a megrendelők, a kivitelezők, illetve valamennyi a film elkészítésében és politikai célzatú felhasználásában szerepet vállaló személy, szervezet és sajtótermék durván megsértette a jogszabályokat, valamint az etikai normákat, és veszélyezteti a 2014-es választások lebonyolításának törvényességbe vetett hitét, a választók nyugalmát, illetve a polgárok tisztességes választáshoz fűződő jogait. A kalandorok szándéka egyértelműnek tűnik: a politikai szervezetek és a médiumok manipulálásával megrendíteni a választók bizalmát a választójogi intézményrendszerben.

A Tisztességes Választásért Alapítvány felhívja valamennyi közéleti szereplő figyelmét, hogy aki a  bajai videó-ügyhöz hasonló módszereket vet be riválisaival szemben, a „tűzzel játszik”. Akár szándék nélkül is, de lejárathatja a teljes magyarországi választási intézményrendszert, muníciót ad Magyarország negatív külföldi megítéléséhez a jövő évi országgyűlési, európai parlamenti, önkormányzati és nemzetiségi választások előtt. Külön is felhívjuk a figyelmet arra, hogy azok a nyilatkozatok, amelyek anyagi vagy politikai haszonszerzés céljából bátorítják ilyen filmek gyártását, sértik a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét.

A Tisztességes Választásért Alapítvány ezért arra kéri a hatóságokat, hogy mihamarabb tárják fel a manipulációs kísérlet valamennyi részletét. A pártokat arra kérjük, hogy okulva a történtekből, tekintsék választóvonalnak a bajai videó-ügyet, és innentől kezdve azokat akik a választásjogi vagy etikai normákat szándékosan megsértik, távolítsák el soraikból, ellenkező esetben a zavarosban halászó kalandorok elérik céljukat, és a társadalmi bizalom megrendülhet a választások tisztaságában.

A Tisztességes Választásért Alapítvány végül felhívja a figyelmét valamennyi a választásokra készülő jelölőszervezetnek, hogy súlyos etikai vétség, és akár büntetőjogi kategória is lehet ha bármelyik politikai csoport a voksoláshoz kötődő – akár – belső használatra készült nyomtatott vagy elektronikus „oktató anyagában” törvénysértéssel vádolja riválisait. A választási visszaélések megelőzését szolgáló „aktivista tréningeknek” is a tisztességes választások szellemében kell zajlani.

A Tisztességes Választásért Alapítvány ezért felvilágosító kampányt fog indítani a jövő évi választások előtt, hogy a közvélemény, a pártok aktivistái, valamint a hazai és nemzetközi sajtó is felkészültek legyenek a kampány során a választási eljárásban biztosított jogok és kötelezettségek, valamint választási alapelvek maradéktalan érvényesítésére.”

Pozsgay Imre

elnök

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.