Borbély: Tőkés Lászlót nem tudjuk a listánkra feltenni

Két nappal ezelőtt, amikor a parlamentben emlékeztek 1989 decemberére, Borbély László elmondta, hogy az RMDSZ-nek vannak vitái Tőkés Lászlóval, de az, ami vele történik, hogy egyesek vissza akarják vonni tőle a Románia Csillaga érdem- rendet, az egyszerűen minősíthetetlen, hiszen amit ő tett ’89 decemberében, az nemcsak a magyarság, de Románia számára is azt jelentette, hogy onnan indult el a forradalom, és ennek köszönhetjük, hogy megszabadultunk a kommunista rezsimtől.

Marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján az RMDSZ alelnöke hangsú- lyozni kívánta, hogy ez nem azt jelenti, hogy bárki egyetérthet azzal, amit Tőkés László tett az utóbbi években, nevezetesen, hogy miután RMDSZ-listán bejutott az Európai Parlamentbe, másnaptól azon dolgozott, hogy egy új pártot hozzon létre.

– 2012 végén, amikor mindenki tudta, hogy öngyilkosság, ha ellenünk indul a parlamenti választásokon, őket nem érdekelte, és veszélyeztették a magyarság jelenlétét Románia parlamentjében. Akkor, amikor három éve Tőkés László állandóan szidja, kritizálja az RMDSZ-t, egyszerűen nem tudunk megbízni benne. Tehát Tőkés Lászlót nem tudjuk a listánkra feltenni. Ez nem jelenti azt, hogy nem tárgyalunk akár a Magyar Polgári Párttal, akár az Erdélyi Magyar Nemzeti Párttal.

Borbély szerint meg kell érteniük, ahogy a magyarországi politikai pártok is megértették, hogy közel 90 százalék döntött úgy a helyhatósági választásokon és a parlamenti választásokon, hogy az RMDSZ egy legitim szervezet, amely a magyarság érdekeit képviseli. – Egy erős RMDSZ-lista lesz, és reméljük, hogy nem fognak olyan kamikaze-akciókat kezdeményezni, hogy ellenünk induljanak, nyomatékosított az RMDSZ politikai alelnöke.

Forrás: erdely.ma

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.