Többféle segítséget is igényelhetnek a fogyatékkal élők az áprilisi választáshoz kapcsolódóan – hívta fel a figyelmet Tapolczai Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Elmondta: a vakok és gyengénlátók igényelhetnek Braille-írásos választási értesítőt, illetve a szavazáson kérhetnek szavazósablont. A mozgáskorlátozottak, ahogy eddig is, kérhetnek mozgóurnát, és minden választókerületben lennie kell egy akadálymentes szavazóhelyiségnek is, ez vonatkozik a nemzetiségi szavazóhelyiségre is – ismertette.

Tapolczai Gergely hozzátette: az egyéb fogyatékossággal élő választópolgárok kérhetik a könnyen érthető változatban megfogalmazott értesítő megküldését. A testi fogyatékossággal rendelkező választópolgárok, akik nem tudják megoldani a szavazást, segítő személyt vehetnek igénybe, de kérhetik a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes segítségét is.

Tapolczai Gergely kitért a harmadik rezsicsökkentésről múlt héten elfogadott törvényről is. E szerint – folytatta – Európában elsőként Magyarországon lesz lehetőségük arra a fogyatékossággal élőknek, hogy akadálymentes közműszámlát igényeljenek. A gáz- és villanyszámla esetén augusztus elsejétől, a távhőszámla, a víz- és csatorna-, valamint a szemétdíj esetében 2015. augusztus 1-jétől kell biztosítani ezt a szolgáltatást.

A fideszes képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a parlament egy korábbi döntése alapján a több mint négyemeletes társasházakban, ahol fogyatékossággal élő lakó van, folyamatosan biztosítani kell a lépcsőházak, folyósok világítását, a liftek működését, akkor is, ha a társasháznak tartozása van.

A politikus a foglalkoztatás kapcsán elmondta, az elmúlt időszakban munkaadók százainál sikerült elérniük, hogy több fogyatékos munkavállalót alkalmazzanak, tavaly mintegy 30 ezer fogyatékos, illetve megváltozott munkaképességű elhelyezkedését támogatták 40 milliárd forintból. Közölte, idén és jövőre 10 ezer megváltozott munkaképességű, vagy fogyatékos ember számára indul képzési, foglalkoztatási program 12 milliárd forintból. Hozzátette: az Új Széchenyi Terv keretében több mint 40 milliárd forintot biztosítanak a fogyatékos és a halmozottan hátrányos helyzetű emberek esélyegyenlőségének növelésére.

Forrás: stop.hu/mti