Dokumentumok

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ – TVA

 

LB kontra OVB – a választási Hirdetmény ügyének diagnózisa

Dr. Vejkey Imre alkotmányjogász – az Országos Választási Bizottság (OVB) korábbi KDNP-s delegáltja – megköszönte a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának (LB), hogy tegnap az országgyűlési választási „Hirdetmény” ügyben hozott Kvk.I.37.254/2010. szám alatti határozatában osztotta a bírósági felülvizsgálati kérelemben megfogalmazott azon alapvetést, mely szerint az OVB 133/2010. szám alatti határozata a választási eljárásról szóló törvénybe ütköző, ezért azt megváltoztatta!

Az LB határozatából kiviláglik, hogy az OVB jogsértően utasította el Vejkey kifogását elkésettség jogcímén.
Az OVB részéről a fenti ügyben az érdemi vizsgálat még eshetőlegesen, járulékos szereplőként sem került célkeresztbe. Az OVB a kifogást pusztán egy általa meg sem nevezett hirdetmény kihirdetési időpontjáhozhoz képest értékelte elkésettnek. Mindez szerfelett alkotmány és választási jog sértő, mert egy jogilag elfogadhatatlan helyzetet teremtett.

Ilyen álláspontot látva Vejkey úgy gondolta, hogy először az alapokat kellene tisztába tenni annak érdekében, hogy utóbb az országgyűlési választások lebonyolítását követően senki ne hivatkozhasson eredményesen arra, miszerint a külképviseleti választások tekintetében alkotmányossági aggályok merültek fel, amely esetleg oda vezethetne, hogy a választásokat meg kellene ismételni. Vejkey célja tehát az volt, hogy ezt a – később, esetlegesen kialakulandó – jogi helyzetet megakadályozza.
Ezért arra kívánja Vejkey emlékeztetni a nyilvánosságot, hogy különös jelentőséggel bír az LB határozata, mely áttörte az érdemi vizsgálatot kerülő, jogsértő OVB döntést! Az érdemi vizsgálat nélküli OVB határozat ugyanis – éppen az érdemi vizsgálat hiánya okán – az esetlegesen megismétlendő választás jogi helyzetének kialakulását még nem akadályozta meg.

Megjegyzendő, hogy az LB jogerősen kihirdetett határozata szerint a Hirdetmény a terjedelme miatt csak a leglényegesebb információkat tartalmazhatja, így az LB, beteljesítve történelmi feladatát, legitimálta az országgyűlési választások Hirdetményét a külképviseleti szavazására.

Dr. Vejkey Imre tehát az LB határozattal a célját elérte, ezért – a fentiekben vázolt – pragmatikus okból elfogadta az LB döntését, egyéb szempontot pedig az ügyben felvetni így már nem kíván, azonban ismételten felhívja a választópolgárok figyelmét arra, miszerint a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (Ve) 96/A. § (1) bekezdésének rendelkezése szerint:

a 2010. évi országgyűlési választás első fordulójára a külképviseleteken a magyarországi szavazás napját megelőző 7. napon, azaz 2010. április 4-én, míg az amerikai kontinensen létesített külképviseleteken a magyarországi szavazást megelőző 8. napon, vagyis 2010. április 3-án kerül sor.

Budapest, 2010. március 4.

Dr. Vejkey Imre

Az OVB a korrekt tájékoztatás helyett játszmát folytat  

Dr. Vejkey Imre alkotmányjogász véleménye szerint az Országos Választási Bizottság (OVB) a 2010. évi országgyűlési választásra szóló hirdetmény ügyében a választópolgárok korrekt tájékoztatásának szorgalmazása helyett játszmát folytat! Az OVB ugyanis 2010. február 25-én hozott 133/2010. számú határozatával elkésettség címén alaptalanul elutasította dr. Vejkey Imre kifogását. A kifogás arra irányult, hogy megtévesztő az OVI hirdetménye a 2010. évi országgyűlési választás külképviseleti szavazásának időpontjával kapcsolatosan.

Az OVB egyhangú döntése nyíltan tényállásellenes és jogellenes, ugyanis a folytatólagos elkövetés miatt – az Országos Választási Iroda (OVI) internetes honlapján folyamatosan ilyen formában megtekinthető – a hirdetmény ellen benyújtott kifogás nem volt elkésett, akár ma is benyújtható lenne! A kifogás benyújtására nyitva álló határidő az OVB eddigi gyakorlata szerint sem a közzététel napjához, hanem a folytatólagosan fennálló jogsértés legutolsó időpontjához igazodott. Ezért dr. Vejkey Imre 2010.február 28-án jogorvoslattal élt  a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bíróságához.

Nem tudni miért, de úgy tűnik, hogy az OVB is beállt a választópolgárokat megtévesztő hirdetményt leplezők körébe. Az OVB kiskapukat keres, az alkotmányosság és a törvényesség helyreállítása helyett!

Az OVB-nek a saját Irodáját az OVI-t, fel kellett volna hívnia a hiteles tájékoztatásra a szavazás napjával kapcsolatban! Mivel az OVB ennek nem tett eleget, ezért a nyilvánosság útján dr. Vejkey Imre ezúton tájékoztatja a magyar választópolgárokat a külképviseleti szavazás első fordulójának napjáról.

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (Ve) 96/A. § (1) bekezdésének rendelkezése szerint (szemben az OVI hirdetményében megfogalmazottakkal):

a 2010. évi országgyűlési választás első fordulójára a külképviseleteken a magyarországi szavazás napját megelőző 7. napon, azaz 2010. április 4-én, míg az amerikai kontinensen létesített külképviseleteken a magyarországi szavazást megelőző 8. napon, vagyis 2010. április 3-án kerül sor.

Budapest, 2010. március 1.

Dr. Vejkey Imre

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.