Eddig 160 külföldi megfigyelő regisztrált a vasárnapi országgyűlési választásra – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján közzétett listából. Kaleta Gábornak, a Külügyminisztérium sajtófőosztálya vezetőjének közlése szerint a szavazóhelyiségekben csak azok a külképviseleti küldöttek tartózkodhatnak, akik megfigyelőként regisztráltak a Nemzeti Választási Irodánál.

A legtöbb megfigyelő az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől (EBESZ) érkezik: a nemzetközi szervezettől 79-en jelentkeztek az NVI-nél.

Emellett a Silba (Support Initiative for Liberty and Democracy) dán szervezet 23 munkatársa is jelentkezett megfigyelőként. A szervezet a honlapján a szabadság és a demokrácia támogatását jelöli meg célként, elsősorban a szovjet utódállamokban, az új európai uniós tagállamokban, valamint az EU-val szomszédos kelet-európai és nyugat-balkáni országokban. A szervezet munkatársai gyakran vesznek részt megfigyelőként ezekben az országokban a választásokon.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségétől 17-en regisztráltak.

A brit és az orosz nagykövetségnek négy-négy, a görögnek három, a románnak, a kínainak, az indiainak, a szlovénnak, a hollandnak, a kazahnak, a nigériainak és az irakinak két, míg a portugál és a venezuelai nagykövetségnek egy-egy munkatársa regisztrált a választásra.

Emellett az albán központi választási bizottság öt, a dél-koreai választási bizottság négy, a grúz központi választási bizottság két, valamint a román választási iroda egy munkatársa is jelentkezett megfigyelőként.

Kaleta Gábor az MTI megkeresésére pénteken közölte: a budapesti külképviseleteknek nem kell jelezniük a Külügyminisztériumnak, ha fel akarnak keresni egy szavazóhelyiséget vagy a Nemzeti Választási Irodát, vagy bármilyen, a választáshoz kapcsolódó tevékenységet terveznek.

A diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961. évi bécsi egyezmény rendelkezéseit felidézve Kaleta Gábor felhívta a figyelmet arra: a diplomáciai képviselet feladatkörébe tartozik, hogy minden megengedett módon tájékozódik a fogadó állam viszonyairól és fejleményekről, és a választásokon a fokozott érdeklődés és tájékozódás “magától értetődőnek tekinthető”.

A sajtófőosztály vezetője hangsúlyozta: a diplomáciai képviselőknek tiszteletben kell tartaniuk a fogadó állam törvényeit, és tartózkodniuk kell attól, hogy beavatkozzanak a fogadó állam belügyeibe.

Kitért arra is, hogy a szavazóhelyiségekben csak azok a külképviseleti küldöttek tartózkodhatnak, akik megfigyelőként regisztráltak a Nemzeti Választási Irodánál.

Forrás: mti