Rendeletmódosítást kezdeményez a Nemzeti Választási Iroda (NVI) annak érdekében, hogy a május 25-ei európai parlamenti (EP-) választáson a részvételi adatokról fél órával a szavazókörök zárása előtt is közölhessenek adatot – mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke egy hétfői háttérbeszélgetésen.

Az EP-választáson az NVI eredetileg hat alkalommal (7, 9, 11, 13, 15 és 17.30 órakor) közölt volna részvételi adatokat. Most azonban kezdeményezik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál (KIM), hogy egy további alkalommal, fél órával a szavazókörök este 7 órai zárása előtt is közölhessenek részvételi adatokat.

Ennek az az oka, hogy az Európai Unió előírása szerint addig nem lehet előzetes tájékoztató adatokat közölni a választás eredményéről, amíg az unió valamennyi tagállamának valamennyi szavazókörében be nem fejeződik a voksolás. Olaszországban vasárnap este 11 óráig lehet szavazni, így gyakorlatilag este 11 óráig nem lehet semmilyen tájékoztató adatot közölni a választásról.

A magyarországi rendszerben az utolsó, 17.30-as napközbeni jelentés után már nem szoktak részvételi adatokat közölni, a részvételi számokról a választás szavazóköri eredményeinek összesítése után lehetett képet kapni. Az NVI megítélése szerint azonban túl sok idő telne el a 17.30-as részvételi adatok és az este 11 órai – majdnem százszázalékos feldolgozottságú – adatok között, ezért kezdeményezik a vonatkozó KIM-rendelet módosítását.

Az NVI tehát azt indítványozza, hogy a részvételről 7, 9, 11, 13, 15, 17 és 18.30-kor közölhessen adatokat.

Öt évvel ezelőtt, 2009-ben ugyancsak délután 5-kor, és fél órával a szavazás vége előtt közölt részvételi adatokat az NVI jogelődje, az Országos Választási Iroda.

Forrás: mti