EU-választás – Várhatóan nem mond le Olli Rehn

Várhatóan nem mond le hivataláról, hanem csak fizetés nélküli szabadságot vesz majd ki Olli Rehn uniós gazdasági és pénzügyi biztos, ha február elején az európai liberálisok jelöltjévé válik – közölte kedden az MTI-vel egy brüsszeli forrás.

A név nélkül nyilatkozó uniós tisztviselő felhívta a figyelmet, hogy a biztosokra vonatkozó szabályok szerint ha az Európai Bizottság valamelyik tagja részt kíván venni az európai parlamenti (EP-) választás kampányában, akkor legkésőbb az utolsó strasbourgi plenáris ülés végétől kezdve, ez esetben április 17-től “fizetés nélküli választási szabadságra” kell mennie.

“Ha választáson szándékoznak indulni, és aktív szerepet szándékoznak játszani a kampányban, akkor legalább a kampány alatt, és az aktív szerepvállalás egészének idején vissza kell vonulniuk a bizottság munkájától” – áll a biztosokra vonatkozó magatartási kódex passzusaiban. A szabályok azt is előírják, hogy a fizetés nélküli szabadság alatt a biztos nem használhatja a bizottság erőforrásait, eszközeit, embereit.

Lényeges különbség a lemondás és a fizetés nélküli távollét között, hogy míg ha Rehn lemondana, a finn kormány új biztost jelölhetne a megüresedett biztosi posztra, ebben az esetben viszont Rehn feladatait távolléte alatt a bizottság valamelyik másik tagjára kell hogy átruházza José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Olli Rehn még tavaly jelezte, versenybe száll, hogy ő lehessen az európai liberálisok, az ALDE úgynevezett csúcsjelöltje az Európai Bizottság élére. A párt február 1-jén nevezi meg választottját.

A Lisszaboni Szerződés értelmében a brüsszeli testület vezetőjét az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács jelöli, tekintettel az EP-választások eredményére, a jelöltet pedig az Európai Parlamentnek kell elnökké választania.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.