Évente körülbelül 120 időközi választást tartanak az országban

Évente körülbelül 120 időközi önkormányzati választást tartanak az országban, az esetek túlnyomó többségében polgármestert kell választani.

A jogszabály szerint többek között akkor kell időközi önkormányzati választást tartani, ha az egyéni választókerületi képviselő vagy a polgármester megbízatása megszűnik, vagy az önkormányzati képviselő-testületet feloszlatták vagy feloszlott. (Amennyiben egy listáról megválasztott képviselő “esik ki”, helyére a jelölőszervezet jelentheti be az új jelöltet a választási bizottsághoz, ezért ilyenkor nem tartanak időközi választást.)

A polgármester megbízatása egyebek között akkor szűnik meg, ha lemond, kimondják az összeférhetetlenséget más tisztséggel, esetleg bíróság mondja ki sorozatosan törvénysértő tevékenysége, mulasztása miatti jogi felelősségét, vagy ha például elvesztette választójogát vagy elhalálozik.

A statisztika szerint a leggyakrabban polgármestert kell választani.

Tavaly 116 időközi választást tartottak, ebből 75 esetben polgármestert választottak, 40 esetben lemondás, 10 esetben a polgármester halála miatt. 23 esetben azért kellett polgármestert választani, mert a képviselő-testület feloszlatta magát, és ilyenkor automatikusan megszűnik a polgármester megbízatása is. Tavaly 15 településen kellett egyéni választókerületi képviselőt választani, teljes képviselő-testületet pedig 26 településen.

2012-ben összesen 127 időközi önkormányzati választást tartottak, 76 polgármestert, 38 képviselő-testületet és 13 választáson összesen 23 képviselőt választottak. A polgármester-választás oka 25 esetben lemondás volt, 38 esetben a testület önfeloszlatása, 11 esetben pedig azért kellett választást tartani, mert a polgármester elhalálozott.

A jogszabály szerint idén – mivel ősszel “rendes” önkormányzati választás lesz – április 1-jéig lehet időközi önkormányzati választást tartani, a helyi választási bizottságok január végéig írhatnak ki új választást. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint ebben az évben még 11 időközi választás lesz nyolc településen, 6 esetben polgármestert, 3 esetben egyéni választókerületi képviselőt és 2 képviselő-testületet választanak.

Forrás: mti

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.