Helyi választási bizottság: nem jogsértő a kampányidőszakon kívüli szórólapozás

Nem jogsértő a kampányidőszakon kívüli szórólapozás a budapesti 7-es számú országgyűlési egyéni választási bizottság (oevb) csütörtöki – az V. kerületi önkormányzat honlapján közzétett – határozata szerint.

Korábban egy XIII. kerületi magánszemély kifogásolta, hogy kampányidőszakon kívül a postaládájába szórólapot dobtak, amelyen egy MSZP-s “képviselőjelölt”, Hiszékeny Dezső bemutatkozása olvasható.

Az oevb-hez azért került az ügy, mert a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden az eljárás lefolytatására utasította a testületet. Korábban a XIII. kerületi székhelyű oevb nem vette napirendre az ügyet, a beadványozó ezért küldte meg a kifogást az NVB-nek. (A budapesti 7-es választókerület az V. és a XIII. kerületet is érinti, és a helyzet megítélését tovább nehezítette, hogy a választókerület határai az új választásra megváltoznak.)

Az (V. kerületi székhelyű) oevb csütörtöki határozatában azt írta, álláspontjuk szerint sem a korábbi, sem pedig az új választási eljárási törvény “nem tiltja jövőbeni, még ki nem tűzött választással esetlegesen összefüggő szórólapok postaládába történő elhelyezését”, ezért nincs lehetőségük annak megállapítására, hogy a cselekmény jogszabályba ütköző lenne, sem pedig arra, hogy az ilyen tevékenységet megtiltsák. A beadványozó kifogását ezért egyhangúlag elutasították.

A határozat ellen három napon belül lehet fellebbezni – az oevb-n keresztül – a Nemzeti Választási Bizottságnál. Ez azt jelenti, hogy az ügy napokon belül ismét az NVB asztalára kerülhet.

Az oevb az NVB felhívására arról is állást foglalt, hogy határozatát az új, 2013. évi választási eljárási törvény alapján hozta meg.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.