Hitelezéssel kapcsolatos népszavazási kezdeményezéseket utasított el az NVB

A deviza-, és forintkölcsön-ügyleteket, a pénzintézeti követeléseket, illetve a végrehajtást érintő népszavazási kérdéseket utasított el keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A testület szerint nem voltak egyértelműek az Összefogás Párt elnöke, Szepessy Zsolt által benyújtott kérdések.

Az ülésen szót kapott pártelnök aki “történelmi lehetőségnek” mondta a népszavazási kezdeményezés támogatását és arra hívta fel a figyelmet, senki nem jár jól azzal, ha családok kerülnek az utcára. Azt hangoztatta, az otthonhoz való jogot alkotmányos alapjoggá kellene emelni.

Az NVB több tagja is jelezte az ülésen megjelent beadványozó valamint a vele érkezettek felé, hogy értik és érzékelik a valós társadalmi problémát és annak súlyát, ám a népszavazásról szóló törvény nem teszi lehetővé számukra, hogy hitelesítsék a benyújtott kérdőívet.

A bizottság több népi kezdeményezést is elutasított, ezek közül kettő az alaptörvény módosítását célozta volna; az egyikben azt akarták elérni, hogy a miniszterelnöki tisztséget egy személy összesen legfeljebb nyolc éven át tölthessen be, a másikban pedig azt, hogy a polgármesteri, illetve főpolgármesteri tisztséget egy személy legfeljebb összesen tíz éven át tölthesse be. Az NVB formai, tartalmi, egyértelműségi hibák miatt utasította el a kezdeményezéseket.

A testület ülésén felolvasták az Országgyűlés hivatalának a tájékoztatását arról, hogy Mandur László szocialista képviselő lemondott mandátumáról. Az MSZP azonban mindeddig nem jelezte az NVB-nél, hogy az országos listájáról kit állít a megüresedett helyre; erre a választási eljárási törvény szerint 30 napja van. (Botka László választmányi elnök, a szocialisták szombati választmányi ülése után jelentette be, hogy Kránitz László lesz az MSZP-frakció új tagja.)

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatást adott egy pénteki NVB-határozatról is; egy magánszemély a fóti időközi választás kampányát érintő beadványt tett, amit a testület egyhangúlag elutasított.

A beadványozó az ATV november 22-ei Start című műsorát kifogásolta amiatt, hogy abban csak a Magyar Liberális Párt polgármester-jelöltje ismertethette a programját, és a televízió a másik négy jelöltet nem is kereste meg. A kifogást benyújtó szerint ezzel a kereskedelmi televízió megsértette a jelöltek közötti esélyegyenlőség választási alapelvét.

A beadványt az NVB arra hivatkozva utasította el, hogy egy konkrét – a műsorfolyamból kiemelt – műsorszám alapján nem állapítható meg az esélyegyenlőség biztosítása, azt csak a műsorfolyam egészében lehet vizsgálni. A határozatban utaltak a jogelőd Országos Választási Bizottság több korábbi, (2006-ban és 2010-ben) hasonló ügyekben hozott döntéseire is, melyekben ugyancsak arra mutattak rá, hogy az esélyegyenlőségi vizsgálat során nem lehet egyetlen műsorszámot kiragadni, hanem figyelemmel kell lenni valamennyi, az érintett választással kapcsolatba hozható hír-és politikai műsorra.

Az NVB-be a Jobbik kivételével valamennyi, országgyűlési frakcióval rendelkező párt már delegáltat küldött, így a testületben – az országgyűlés által választott tagokkal együtt – jelenleg tizenegyen ülnek.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.