Kilenc nagykövetség és három szervezet összesen huszonhat nemzetközi megfigyelője regisztrálta magát a vasárnapi önkormányzati és nemzetségi választásra – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombati adataiból.

Az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint huszonhat nemzetközi megfigyelőt akkreditáltak a választásra: a nagykövetségek közül a dán, a görög, a holland, az indiai, a kínai, a nigériai, az orosz és román mellett az Egyesült Államok nagykövetsége delegált 19 megfigyelőt. Mellettük még az orosz Központi Választási Bizottság, az osztrák belügyminisztérium és a Román Választási Iroda küldött hét megfigyelőt.

A választási eljárásról szóló törvény lehetőséget biztosít arra, hogy más állam vagy nemzetközi szervezet képviselője a választások megfigyelése érdekében figyelemmel kísérje a választási szervek munkáját, a választási eljárás teljes menetét. A nemzetközi megfigyelő többi között betekinthet a választási bizottságok irataiba, kérdést tehet fel a választási szervek tagjainak, és felhívhatja figyelmüket az általa tapasztalt rendellenességekre. Nem zavarhatja és nem befolyásolhatja azonban a választási eljárást, a választási szervek munkáját, és köteles tevékenységét pártatlanul végezni.

A nemzetközi megfigyelőknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat a Nemzeti Választási Irodánál, amely a nemzetközi megfigyelők nevét, valamint a megbízó állam vagy nemzetközi szervezet nevét az NVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n közzé is teszi.

Az áprilisi országgyűlési választáson 23 szervezet, illetve intézmény 167 megfigyelője akkreditáltatta magát, a májusi európai parlamenti választásra azonban mindössze négy nemzetközi megfigyelő akkreditáltatta magát, valamennyien az Oroszországi Föderáció nagykövetségéről.

mti