A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén jelölőszervezetként nyilvántartásba vette a Magyar Szocialista Pártot és a Magyar Demokráciáért és Hazáért Pártot a november 23-i újpesti időközi országgyűlési képviselő-választásra.

Ez azt jelenti, hogy eddig öt párt jelezte részvételi szándékát a Kiss Péter szocialista képviselő halála miatt kiírt időközi választásra. A korábbi üléseken a testület a Magyar Liberális Párt, a Magyar Munkáspárt és a Zöldek Pártja regisztrációs kérelméről már döntött.

Kiss Péter a főváros 11-es számú (Újpest nagy részét és Angyalföld északi részét lefedő) országgyűlési egyéni választókerületében szerzett mandátumot április 6-án, a politikus azonban júliusban elhunyt.

Az NVB szeptember 12-én tűzte ki az időközi választás időpontját november 23-ra. A testület választást kitűző határozatának mellékletében rögzítette a választással kapcsolatos határidőket, határnapokat is. E szerint a választókat október 6-ig értesítik arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben, az ajánlásokat október 6-tól gyűjthetik az indulni szándékozók.

Az országgyűlési egyéni választókerületben induló jelölteknek 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük, indulási szándékukat pedig október 20-ig jelenthetik be az újpesti választási bizottságnál.

MTI