Jogorvoslati mintákkal segíti a választópolgárokat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a május 26-i európai parlamenti választáson. Az NVI a www.valasztas.hu oldalon tette közzé a jogorvoslati mintadokumentumokat.

A választási bizottságokhoz kifogás és fellebbezés nyújtható be: kifogást jogszabálysértésre hivatkozva lehet beadni, fellebbezést pedig a választási bizottság döntése ellen. Az európai parlamenti választás aloldalán a “Jogorvoslatok” menüpontban elhelyeztek egy részletes tájékoztatót a jogorvoslatok benyújtására vonatkozó szabályokról. A tájékoztató a jogszabályok bemutatásán túl utal a vonatkozó bírósági – kúriai és alkotmánybírósági – döntésekre is, mint például az érintettségre, vagy a kifogás határidőben történő
benyújtásának bírósági gyakorlatára.

Az NVI a kifogás és a fellebbezés “mintadokumentumát” is elkészítette, amelyek elektronikusan kitölthető formában kerültek fel a honlapra. Az űrlapon jelölték azokat a mezőket is, amelyek kitöltése az érdemi vizsgálat feltétele: a kifogás benyújtójának személyes adatai, a jogszabálysértés megjelölése, a jogszabálysértés ideje, helye és a kifogáshoz csatolt bizonyítékok.

Az NVI közzétette a választási irodák elérhetőségeit is, ahova a jogorvoslatokat el lehet juttatni, akár elektronikusan is.

Bár az NVI elkészítette a mintadokumentumokat, a használatuk nem kötelező, csupán a jogorvoslati kérelmek benyújtását könnyítik meg.

Az NVI az után alakította ki a mintadokumentumokat, hogy a 2018-as országgyűlési választási kampányban felkérte erre a Nemzeti Választási Bizottság.