Kelemen: élni kell a szavazati joggal

A választási joggal élni kell – szögezte le a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Kelemen Hunor, akit a magyarországi választásokról faggattuk, s arról, hogy szerinte éljenek-e a külhoni magyarok a részvétel lehetőségével.

– Új helyzetet teremt a jövő évi magyarországi választásokon a határon túliak részvétele. Milyen jelentőséget tulajdonít ennek?

– Természetes, hogy a kettős állampolgársággal együtt jár minden olyan jog, ami az állampolgárság intézményét erősíti, nem lehet első- és másodkategóriás állampolgár, így a szavazati jog is jár. A múlt században a magyar nemzet által önhibáján kívül elszenvedett történelmi hibákat a kettős állampolgárság intézménye korrigálja a 21. században, így igazából ennek van jelentősége. A határon túliak egy-két mandátum sorsáról dönthetnek, az pedig nem fogja befolyásolni a magyarországi választásokat, de elkötelezettebbé teszi az erdélyi magyarokat mindaz iránt, ami Magyarországon történik. Ugyanakkor a magyar alkotmány is előírja, hogy a határon túli magyar közösségekért felelősséget vállal. Ezt a kölcsönösséget, a szolidaritást kell megmutatni. Ehhez rögtön hozzá is kell tennem, hogy mind a magyarországiaknak, mind a határon túliaknak legalább ennyire fontos, hogy a szülőföldjükön maradjanak, hogy a kettős állampolgárság ne jelentsen ösztönzést az elvándorlásra. Mert ha feladjuk a szülőföldet, akkor mások fogják belakni.

– A választást megelőzően regisztrálniuk kell a magyarországi választási névjegyzékbe azoknak a határon túli magyaroknak, akik voksolni szeretnének a jövő évi országgyűlési választásokon. Az RMDSZ vállal-e szerepet a regisztrációs folyamatban?

– Bárkinek segítünk, aki hozzánk fordul, ahogy a könnyített állampolgárság megszerzésében is segítséget nyújtottak a megyei területi irodáink. Sőt, biztatjuk az embereket, hogy forduljanak hozzánk segítségért a regisztráció folyamán. A regisztrációra is biztatunk minden érintettet, mert a megszerzett jogokkal élni kell. Ha mindez úgy érvényesíthető, hogy először regisztrálni kell, akkor ezt az adminisztratív lépést meg kell tenni. Egy jog csak akkor él a társadalomban, ha azt használják, mindegy, hogy milyen jogról van szó.

– Tehát buzdítani fogja a határon túlikat a regisztrációra és a magyarországi választásokon való részvételre?

– A választási joggal élni kell. Minden választáson használni kell ezt a jogot, legyenek aktív szereplői a társadalomnak. Ebben a században amúgy is nagyon fontos kihívás, hogy minél többen minél aktívabban vegyenek részt a társadalmi folyamatokban, mert ezáltal magukénak érzik a történéseket. Másrészt, ha szükség, szankcionálni is tudják az általuk megválasztott vezetőket. Aki nem él szavazati jogával, választás után hiába nyafog, hiába siránkozik.

Forrás: szekelyhon.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.