Kiadta Balczó Zoltánnak és Nunkovics Tibornak a Gyöngyösi Márton és Kepli Lajos lemondása miatt megüresedett országgyűlési képviselői mandátumokat kedden a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Gyöngyösi Márton a Jobbik európai parlamenti listájának első helyén szerzett mandátumot a május 26-ai választáson, ezért lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról. Kepli Lajos pedig azért mondott le, mert az őszi önkormányzati választáson Balatonalmádi polgármesteri tisztségéért indul.
Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint amennyiben egy képviselő lemond a pártlistán szerzett mandátumáról, azt – a listán eredetileg szereplő jelöltek közül – a párt által megnevezett jelöltnek kell kiadni.

A Jobbik azt kérte az NVB-től, hogy Gyöngyösi Márton mandátumát a párt 2018-as országos listájának 183. helyén szereplő Balczó Zoltánnak, Kepli Lajos mandátumát pedig a lista 48. helyén szereplő Nunkovics Tibornak adja ki.
Mivel a bejelentés megfelelt a törvényi feltételeknek, az NVB kiadta a mandátumot Balczó Zoltánnak és Nunkovics Tibornak, akik a határozat jogerőre emelkedését követően vehetik át azt és tehetik le képviselői esküjüket.

Forrás: MTI