Újabb jelölő szervezeteket vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a november 23-ai újpesti időközi országgyűlési képviselőválasztásra. A testület pénteki ülésén az LMP, a Fidesz, a KDNP és a Demokratikus Koalíció regisztrációjáról hozott határozatot.

Eddig tehát kilenc párt jelezte részvételi szándékát a Kiss Péter szocialista képviselő halála miatt kiírt időközi választásra. A korábbi üléseken a testület a Magyar Liberális Párt, a Magyar Munkáspárt, a Zöldek Pártja, a Magyar Szocialista Párt, valamint a Magyar Demokráciáért és Hazáért Párt regisztrációs kérelméről már döntött.

Kiss Péter a főváros 11-es számú (Újpest-Angyalföld északi részét lefedő) országgyűlési egyéni választókerületében szerzett mandátumot április 6-án, a politikus azonban hosszan tartó súlyos betegség után júliusban elhunyt.

Az NVB szeptember 12-én tűzte ki az időközi választás időpontját november 23-ára. A testület választást kitűző határozatának mellékletében rögzítette a választással kapcsolatos határidőket, határnapokat is. Eszerint a választókat október 6-áig értesítik arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben, az ajánlásokat október 6-ától, tehát már hétfőtől gyűjthetik az indulni szándékozók.

Az országgyűlési egyéni választókerületben induló jelölteknek 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük, indulási szándékukat pedig október 20-áig lehet bejelenteni az újpesti választási bizottságnál.

mti