Letette az esküjét a választási bizottság első pártdelegáltja

Nyolctagúra bővült a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) testülete, miután hétfőn este az Országházban letette esküjét az LMP delegáltja, Szabó Miklós.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) utódjaként működő testület eddigi hét tagját szeptember 30-án választotta meg a parlament az államfő jelölése után. A bizottság elnöke Patyi András lett, míg elnökhelyettese Bozsóki Éva, tagjai pedig Sasvári Róbert, Boda Pál, Csenterics Ferenc, Fábián Adrián és Tóta Áronné.

Az NVB tagjainak megválasztása óta a parlamenti frakcióval rendelkező pártok is delegálhatnak egy-egy tagot a testületbe. Ezzel a lehetőséggel elsőként az LMP élt, akinek jelöltje, Szabó Miklós hétfőn tette le esküjét Lezsák Sándor parlamenti alelnök előtt.

Az MTI korábbi értesülése szerint a szocialisták eddigi OVB-delegáltjukat, Litresits Andrást küldhetik a testületbe, de erről hivatalos tájékoztatás még nem érkezett, ahogy a többi képviselőcsoport sem nyilatkozott még a kérdésben.

A pártdelegáltak mandátuma az országgyűlési választás kiírásáig, vagyis az államfő erről szóló bejelentéséig tart, ezt követően csak a hét, Országgyűlés által választott tag dolgozhat tovább a kampányidőszak kezdetéig. Az NVB létszáma a kampányidőszakban bővülhet majd ki újra az országos listát állítani tudó pártok, valamint az országos listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok delegáltjaival.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.