Londonban a külképviseleten kívül más helyiségeket is megnyithatnak a szavazásra

Londonban a magyar külképviseleten kívül más helyiségeket is megnyithatnak a jövő tavaszi országgyűlési szavazásra a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok számára – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI megkeresésére.

Pálffy Ilona, az NVI vezetője azt mondta, az elképzelések szerint kulturális otthont vagy szükség esetén akár egy sportcsarnokot is igénybe vehetnek majd a szavazás lebonyolítására.

A tavaszi országgyűlési választáson a magyarországi lakóhellyel rendelkező, de a választás időpontjában nem Magyarországon tartózkodó választók – amennyiben ezt a választás előtti nyolcadik napig jelzik – a külképviseleteken szavazhatnak.

Pálffy Ilona megkereste az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségét, ahol, bár korábban elzárkóztak ettől a megoldástól, végül azt a tájékoztatást adták: a brit hatóságok nem támasztanak akadályt az elé, hogy Londonban a nagykövetség épületén kívül is alakítsanak ki szavazóköröket.

Az NVI elnöke hozzátette: Münchenben pedig egy fűthető sátrat fognak bérelni és a követség udvarán állítják majd fel, abban helyezik el a külképviseleti választási irodát és a szavazófülkéket.

Az NVI vezetője elmondta azt is, a tervek szerint megyénként vagy a szavazók nevének kezdőbetűje szerint osztják majd kisebb csoportokba a külképviseleteken szavazókat, hogy így több háromtagú külképviseleti választási bizottság előtt folyhasson a voksolás, ettől is a szavazás menetének felgyorsítását remélik.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.