Magyar választókörzet jöhet létre Kárpátalján – Gajdos István

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:

Kijev, 2013. november 21., csütörtök (MTI) – Magyar választókörzet jöhet létre Kárpátalján az ukrán választási törvény csütörtökön elfogadott módosítása nyomán – közölte az MTI-vel Gajdos István, a kijevi parlament egyetlen magyar képviselője.

Az ukrán törvényhozás úgy módosította a parlamenti képviselők megválasztásáról szóló törvényt, hogy a választókörzetek határainak megállapításakor figyelembe kell venni az egy tömbben élő kisebbségek által lakott településeket, régiókat.

A választásokat szabályozó törvények korszerűsítése az egyik feltétele annak, hogy Ukrajna aláírhassa a társulási megállapodást az Európai Unióval.

“A törvény 18. cikkelyének új szövege szerint egy választókörzetbe kell tartozniuk azon közigazgatási egységeknek, amelyek területén egy tömbben élnek a nemzeti kisebbségek képviselői, illetve amelyek határosak egymással. Nagyon fontos kitétel, hogy abban az esetben, ha az egymással határos adminisztratív-territoriális egységekben az adott nemzeti kisebbséghez tartozó szavazópolgárok száma magasabb, mint amennyi egy választókörzet kialakításához szükséges, akkor a körzeteket úgy kell kialakítani, hogy egyikükben az ezen kisebbséghez tartozó választók, esetünkben a magyarok legyenek többségben a választópolgárok között” – ismertette a módosítást Gajdos István parlamenti képviselő, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke.

Emlékeztetett arra, hogy 2001-től nem volt kötelező, hogy magyar többségű választókörzetet hozzanak létre. “Ezért is nagyon pozitív dolog tehát, hogy az UMDSZ-szel szövetségben lévő, Viktor Janukovics államfő vezette új hatalom e téren is kedvez a kisebbségeknek, így a magyarságnak” – emelte ki. Gajdos István megjegyezte, hogy az előterjesztésbe bekerült az a javaslat is, amit ő tett Ion Popescuval, az ukrajnai román közösség vezetőjével együtt.

A törvénymódosítást túlnyomó többséggel, 365 támogató szavazattal fogadta el a 450 tagú ukrán parlament, s azt a kommunista frakció kivételével minden parlamenti párt támogatta.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.