Március 8-ig várja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a sajtótermékek hirdetési árjegyzékeit – közölte a számvevőszék csütörtökön az MTI-vel. Emlékeztettek: az Európai Parlament magyar tagjainak választását megelőző kampányidőszakban politikai hirdetést csak az a sajtótermék tehet közzé, amelyik előzőleg megküldte hirdetési árjegyzékét az
ÁSZ-nak.

A hirdetési árjegyzékeket a választás kitűzését követő öt munkanapon belül kell eljuttatni a számvevőszékhez, az ÁSZ így március 8-ig fogadja be azokat elektronikus úton a valasztas@asz.hu címen. A számvevőszék a bejelentéseket postai úton a 1364 Budapest 4. Pf. 54. címen, személyesen pedig Budapest V. kerületében, az Apáczai Csere János utca 10. címen fogadja.

Az Állami Számvevőszék az árjegyzékeket sajtótermékek szerinti bontásban közzéteszi a www.asz.hu oldalon, a lista az “Európai Parlamenti választás 2019” menüpont alatt tekinthető meg.

A szavazás napját követő 15 napon belül a sajtóorgánumoknak azt is tudatniuk kell, hogy milyen politikai hirdetéseket közöltek a kampányidőszakban. A részletes listát az ÁSZ a honlapján szintén közzéteszi. Így egyértelműen kiderül majd, hogy az egyes jelöltek és
jelölőszervezetek politikai hirdetéseit kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mely időpontban, milyen terjedelemben jelentették meg az egyes sajtótermékek – írták.

Hozzátették: az ÁSZ a sajtótermékek által megküldött árjegyzékeket ellenőrzés és változtatás nélkül teszi közzé, így azok tartalmáért felelősséget nem vállal.