Meg kell ismételni a fóti választást

Kampánycsendsértés miatt meg kell ismételni a november 24-én tartott fóti időközi önkormányzati polgármester- és képviselőválasztást a Budapest Környéki Törvényszék vasárnapi döntése értelmében.

A bírói tanács ülése után a törvényszék szóvivője elmondta: a törvényszék ezzel a döntésével – egy magánszemély felülvizsgálati kérelmére – megváltoztatta a területi választási bizottság szerdai határozatát, megsemmisítve a választás eredményét, egyúttal a szavazás megismétlését rendelte el. A bírósági végzés ellen jogorvoslatnak helye nincs – tette hozzá Koszta János.

A 19 ezer lakosú Fóton azért kellett időközi voksolást kiírni, mert a fideszes Cselőtei Erzsébet szeptemberben lemondott a polgármesteri posztjáról és az 1-es választókerületben szerzett egyéni mandátumáról is. A 29,1 százalékos részvétel mellett megtartott választáson az öt polgármesterjelölt közül az ellenzéki összefogás színeiben induló Takács István kapta a legtöbb, 1116-ot voksot (25 százalék), így ő lett Fót új polgármestere. Az 1-es számú választókerületben tartott időközi képviselő-választás eredményeként a nyolc jelölt közül a független Varga József Csongor nyerte el a mandátumot.

A területi választási bizottság (tvb) a hozzá továbbított panaszok, jogorvoslati kérelmek alapján szerdai, késő esti ülésén úgy döntött, hogy nem kell megismételni választást – tájékoztatta korábban a testület elnöke az MTI-t. Kenéz Tibor úgy fogalmazott: a tvb jóváhagyta a helyi választási bizottságnak (hvb) a fóti beadványokról, kifogásokról született korábbi határozatait, s tudomásul vette azt is, hogy egy ügyben (a szavazók szervezett szállításának gyanúja miatt) a hvb, illetve a Jobbik ügyészségi feljelentés tett. Hozzátette: a testület véleménye szerint a tvb-hez eljutott kifogások, panaszok egyike sem olyan súlyú, hogy akár a polgármester-, akár az 1-es számú egyéni választókerületben tartott képviselő-választást meg kellene ismételni.

A határozat ellen péntek délután 4 óráig lehetett felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Budapest Környéki Törvényszéken, a kérelmek elbírálásához két nap állt rendelkezésre. Az MTI szombaton úgy értesült, hogy a megadott határidőn belül két ügyben fordult bírósághoz egy ügyvédi irodát képviselő magánszemély. Az egyik eset lényege, hogy két nő MSZP-s szórólapokkal “felszerelkezve” biztatott szavazásra egy helyi lakost, mondván: túl alacsony a részvétel. Rendőri intézkedés is történt, a szórólapokból (amelyekből a voksolásra invitáltnak állítólag egyet sem adtak) a járőrnek önként átnyújtottak egy példányt a bepanaszoltak.

A másik ügy – mely végül a bíróságra került – az úgynevezett szervezett szállítás ügye. A Jobbik helyi politikusai már a voksolás napján panaszt tettek a hvb-nél, azt állítva: megfigyelőik szerint egy MSZP-hez köthető férfi mikrobuszával Sikátorpusztáról a fótligeti szavazókörbe szállítottak át voksolókat, de ezt utóbb a megnevezett és a helyi MSZP is cáfolta. Az ügyben a hvb és a Jobbik is feljelentést tett hétfőn az ügyészségen. Szerdán egy újabb feljelentés is érkezett egy magánszemélytől, Kenéz Tibor, a területi választási bizottság elnökének tájékoztatása szerint a harmadik bejelentést láncszavazás gyanúja miatt tették.

A Népszava szerdán azt írta, hogy egy idős asszonynál – akihez betegsége miatt mozgóurnát vittek – két kitöltött szavazólapot találtak egy asztalra tett borítékban. Az írás szerint az egyik lepecsételt lapon a Fidesz-KDNP által támogatott független polgármesterjelölt, a másikon a jobbikos képviselőjelölt neve volt bejelölve. Mindkét ügyben nyomozást rendeltek el a választás rendje elleni bűntett megalapozott gyanúja miatt – tájékoztatta a Pest Megyei Főügyészség szóvivője, Gyugyi Csilla csütörtökön az MTI-t.

A nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le. Az MTI úgy tudja, hogy a nyomozók a napokban már ki is mentek Sikátorpusztára. Ilyen előzmények után döntött úgy a Budapest Környéki Törvényszék háromtagú bírói tanácsa vasárnap, hogy részben megváltoztatja a tvb határozatait, kimondva a kampánycsendsértést, és a szervezett szállításra hivatkozva elrendelte a fóti időközi polgármester- és képviselő-választás megismétlését.

Az úgynevezett láncszavazás miatt benyújtott panaszt a területi választási bizottság péntek este tárgyalta, és elutasító döntést hozott, amelyet a panaszos megfellebbezett – közölte Kenéz Tibor az MTI-vel. A felülvizsgálati kérelem a vasárnap délutáni határidőig meg is érkezett a Budapest Környéki Törvényszékre – közölte Koszta János bírósági szóvivő, erről a beadványról legkésőbb 48 órán belül dönt a bíróság.

Forrás: hirado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.