Megérkeztek az első levélszavazatok a Nemzeti Választási Irodához (NVI) – közölte Pálffy Ilona, az NVI elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők levélben szavazhatnak az április 6-i országgyűlési választáson, az NVI a héten postázta ki a szavazólapot és a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozatot tartalmazó levélcsomagokat a levélben szavazóknak. Összesen 208 ezer levélcsomag készült el, az NVI 168 ezer levélcsomagot küldött ki postán.

Szerdán megérkezett az NVI-hez az első nyolc levélszavazat – jelentette be Pálffy Ilona. Mint mondta, ezeket a levélszavazatokat Magyarországon adták fel, azért érkezhettek meg ilyen hamar.

Az NVI azonban csak március 29-étől bonthatja fel a levélszavazatok külső borítékát, és akkor kezdheti meg (a szavazatot tartalmazó boríték felbontása nélkül) a választópolgár azonosítását, azaz a nyilatkozatban lévő adatok összevetését a nyilvántartásban lévővel.

A szavazatot tartalmazó borítékot azonban csak a voksolás befejezése után bonthatják fel az NVI-ben, és akkor kezdődhet a voksok összeszámlálása is.

Forrás: mti