A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tevékenységét nyomon követő megfigyelőket vett nyilvántartásba csütörtök esti ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A határidő lejártáig összesen 16, a listát állítani tudó jelölőszervezetek által megbízott megfigyelő jelentkezett az NVB-nél.

A testület csütörtökön a Jobbik és a “baloldali összefogás” 5-5 megfigyelőjét vette nyilvántartásba, míg korábban a Fidesz-KDNP 5 és a Magyar Munkáspárt 1 megbízottját.

A választási eljárási törvény szerint az NVB-be tag megbízására jogosult jelölőszervezet – azaz országos pártlistát állító jelölőszervezet – az NVI mellé legfeljebb öt megfigyelőt bízhat meg a szavazási iratok ellenőrzése és a szavazatok megszámlálása törvényességének ellenőrzésére.

Az NVI-nél március 29-től bontják fel az addig beérkezett levélszavazatok borítékjait és ellenőrzik a szavazat melletti nyilatkozat adatainak hitelességét. A voksot tartalmazó borítékot azonban nem bontják fel, csak a szavazás lezárultát követően. Az NVI mellé delegáltak figyelemmel kísérhetik az iroda munkáját.

Forrás: mti