Mintegy 6 ezren jelezték eddig, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a lakóhelyüktől távol, de egy másik magyarországi településen kívánnak szavazni. Az átjelentkezési kérelmeket még három hétig lehet benyújtani.

Négy évvel ezelőtt 7500-an jelentkeztek – az akkori szóhasználattal – igazolással szavazásra, míg a nyolc évvel ezelőtti önkormányzati választáson az igazolással szavazók száma körülbelül 3500 volt.

Négy évvel ezelőtt csak az kérhette az átjelentkezést egy másik magyarországi településre, akinek a lakóhelyén kívül volt bejelentett tartózkodási helye is (ezt korábban ideiglenes lakcímnek nevezték). Ezek a választópolgárok is csak abban az esetben szavazhattak a tartózkodási helyen, ha azt a választás kitűzését megelőzően jelentették be, és az a szavazás napjáig nem szűnt meg.

A mostani választáson azonban csak az jelentkezhet át a lakóhelyétől eltérő, másik magyarországi településre, aki a választás kitűzése előtt legalább harminc nappal létesített tartózkodási helyet, és a tartózkodási hely érvényessége legalább a szavazás napjáig tart.

Az átjelentkezési kérelmeket október 10-én 16 óráig kell benyújtani a helyi választási irodához.

Forrás: MTI