MKP-siker a szlovákiai megyei választáson

A Magyar Közösség Pártja nyerte a magyar szavazatokért folyó csatát, de a HÍD (MOST) is jól szerepelt a szombati felvidéki megyei voksoláson.

A megyei választások első fordulója megmérettetés és presztízscsata is volt egyben a magyar szavazatokat megcélzó két párt között, e tekintetben az MKP csaknem négyszer annyi mandátumot gyűjtött, mint a HÍD (MOST) – derül ki a FelvidékMA hírportál összegzéséből.

Ha csupán a száraz statisztikai adatokat nézzük, akkor 37:16 volna az arány, a HÍD (MOST) magyar-szlovák vegyespárt azonban szlovákok által lakott járásokban is indult, szlovák jelölteket is állított, míg a Magyar Közösség Pártjának esetében csak magyar jelöltekről volt szó, akik kizárólag a magyarok által lakott régiókban, járásokban indultak. A magyar képviseletet tovább árnyalja, hogy függetlenként is szerzett magyar jelölt képviselői helyet.

Ha csak a magyar jelöltekre és az általuk lakott régiókra tekintünk, akkor hivatalosan 37:11 az arány az MKP javára, valójában a Szenci járásban indult Gujber László az MKP aktív tagja, valamint a Lévai járásban mandátumot szerzett Cseri Zita végig az MKP-val kampányolt, minden bizonnyal egy frakcióban ül majd az MKP-sokkal is Nyitra megye önkormányzatában. A járások közül csupán a pozsonyiban előzte meg a HÍD (MOST) az MKP-t – derül ki a FelvidékMA elemzéséből.

Az MKP és a HÍD (MOST) a következő képviselőket juttatta a szombati szlovákiai megyei választáson mandátumhoz a magyarok által lakott járásokban:

 

Pozsony megye

Pozsonyi járás

MKP: Schwartz Zsuzsa

Most: Horváth Attila, Ožvald Erzsébet, Virág Ildikó

Szenci járás

MKP: Németh Gabriella, Pomichal István, Gujber László

Most-Híd: Juraj Kadnár, František Šebej és Gabriela Ferenčáková

 

Nagyszombat megye:

Dunaszerdahelyi járás:

MKP: Bárdos Gábor, Hájos Zoltán, Bacsó László, Menyhárt József, Kvarda József, Fenes Iván

Most-Híd: Nagy József, Érsek Árpád

Galántai járás:

MKP: Berényi József, Forró Krisztián, Biró László, Agócs Gergely, Pék László

Most-Híd: Gál Gábor, Ervin Chomča

 

Nyitra megye

Komáromi járás:

MKP: Horváth Árpád, Stubendek László, Földes Csaba, Szabó Olga, Petheő Attila, Becse Norbert, Gyarmati Tihamér

Most-Híd: Jobbágy József

Érsekújvári járás:

MKP: Farkas Iván, Szigeti László, Hugyivár Imre

Lévai járás:

MKP: Csenger Tibor, Cseri Zita (függetlenként indult)

Nyitrai járás: 0 – 0

Vágsellyei járás:

MKP: Borsányi Gyula, Baranyay Zsolt, Jancsó István

 

Besztercebánya megye

Nagykürtösi járás

MKP: Jámbor László

Losonci járás:

MKP: Csúsz Péter

Rimaszombati járás:

MKP: Juhász Péter, Rigó László, Auxt Ferenc

 

Kassa megye

Kassa-környék

MKP: Iván László, Köteles László, Zachariaš István

Tőketerebesi járás

MKP: Furik Csaba

Most-Híd: Sačko Géza

Rozsnyó járás

Most: Pavol Burdiga

 

Négy magyarok által lakott járás is magyar képviselő nélkül maradt, ezek a Nyitra, Nagyrőce, Nagymihály és Kassa központú járások. A magyar képviselőkről szólva meg kell említenünk, hogy a független Nagy György is mandátumot szerzett a Rozsnyói járásban.

Az eredményeket tekintve helytállónak bizonyult az MKP-nak az a kiinduló javaslata, hogy azokban a körzetekben, ahol a magyarok többségben vannak, induljon teljes listával mindkét párt, ahol pedig kevesebben vannak, mint a szlovákok, szülessen megegyezés. Mindhárom magyar többségű körzetben (Dunaszerdahely, Komárom, Párkány) a két párt vitte el egymással szemben indulva is az összes mandátumot, sőt – meglepetésre – ez még az alig 40 százaléknyi lakosságú Galántai járásban is így történt.

Forrás: gondola.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.