Mivel kevesen vannak, országgyűlési képviselőt nem tud állítani a Bolgár Országos Önkormányzat, viszont szószólót delegál a parlamentbe – mondta az önkormányzat elnöke szerdán, a Kossuth Rádió országos listát állító szervezeteket bemutató műsorsorozatában.

Varga Szimeon elmondta, az utolsó népszámlálási adatok szerint körülbelül 6 ezren vallották bolgárnak magukat Magyarországon. Ezzel együtt úgy gondolja, hogy a bolgárok meghatározó közösség, meghatározó kultúrájuk van Budapesten és környékén. Mint az elnök kiemelte: a bolgárok jókedvűek, mindig vidámak, mindenki felé nyitottak, vendégszeretőek és figyelmesek.

Kitért arra is, hogy centenáriumi évük van, a Magyarországi Bolgárok Egyesülete idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját. Ennek keretében számos programot is szerveznek, hogy megmutassák magukat.

Varga Szimeon fontosnak nevezte, hogy véleményük a köztudatba kerüljön. Örülnek, ha részt tudnak venni a parlamentben a nemzetiségekkel kapcsolatos munkákban – mondta a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke.

A 13 országos nemzetiségi önkormányzat is listát állított az áprilisi voksolásra, ez azt jelenti, hogy valószínűleg minden nemzetiségnek lesz legalább szószólója az új Országgyűlésben. Ehhez arra van szükség, hogy a nemzetiség listájára legalább egy érvényes szavazatot leadjanak április 6-án. Kedvezményes képviselői mandátumot pedig akkor kaphat egy nemzetiség, ha sikerül összegyűjtenie a pártok mandátumszerzéséhez szükséges szavazatok negyedét.

Forrás: mti