Nem lesz választási kampány a kertévékben

Az Index körkérdést végzett a televíziós csatornák körében: azt tudakolták, hogy a tavaly szeptemberi alaptörvény-módosítás után, amely kereskedelmi tévékben csak ingyenesen elhelyezve engedélyezi a kampányhirdetéseket, beengedik-e reklámblokkjaikba ezeket a reklámokat.

Bebiztosítani látszik a Fidesz az amúgy is valószínű választási győzelmét azzal, hogy tavaly szeptember óta összesen három rendeletet is hoztak, amelyekkel korlátozták a politikai hirdetések elhelyezését.

 

Szeptemberben az alaptörvény ötödik módosításával lényegében ellehetetlenítették a kereskedelmi tévékben a politikai hirdetéseket, amikor kimondták, azokat csak ingyen sugározhatják a csatornák, januárban óta pedig a választási plakátok nem jelenhetnek meg a villanyoszlopokon, közút felett vagy az úttest mellett, néhány nappal később pedig a tilalmat kiterjesztették a fővárosi hidakra, aluljárókra, szobrokra, emlékművekre és a fákra is.

Hétfőn számolt be arról a Kreatív Online, hogy Salgótarjánban a Múzeum téren olyan önkormányzati tájékoztató plakátok jelentek meg, amelyek a Fidesz arculati elemeit használták fel. Ez elvileg tilos, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása azonban a törvényben foglaltakhoz képest máshogy fogalmaz, és különfélő mentő körülményekre hívják fel a figyelmet (amelyek jogalapja a törvény betű szerinti értelmezése esetén zérus). Erről részletesebben itt olvashat.

Az Index megkereste a kereskedelmi tévéket, hogyan döntöttek: beengedik-e ingyen a politikai pártok reklámfilmjeit. Ha igen, az azt jelenti, hogy az összes párt szpotját sugározniuk kell, még akkor is, ha ad absurdum egy párt a társadalom egy csoportja ellen uszít filmjében.

A csatornáknak hivatalosan február 15-ig kell dönteniük ebben az ügyben. Azonban az Index körkérdésére adott válaszokból már most sejthető, hogy a legtöbb tévé kihagyja ezt a nem éppen visszautasíthatatlan ajánlatot: a Tv2-nél úgy nyilatkoztak indoklás nélkül, hogy nem sugároznak kampányhirdetéseket; a Viasat azért nem sugározhat, mert anyacégét köti a brit Ofcom szabályozása, amely szigorúan tiltja a politikai reklámok megjelenését kereskedelmi televíziókban; a Chellóhoz tartozó csatornák, például a Spektrum és a Film Café sem élnek a lehetőséggel; az ATV-nél pedig pont a fent említett aggályok miatt nem jelenik meg kampányfilm, mert hogy a csatornának nem lenne kontrollja afölött, hogy milyen hirdetéseket enged be a reklámblokkba. Az RTL Klubnál egyelőre nem adtak hivatalos választ.

Forrás: index.hu/Kreatív Online

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.