„Nemzeti avantgarde” Budafok-Tétényben

A Tisztességes Választásért Alapítvány támogatásának köszönhetően Magyarországon indul „vándorútra” Közép-Európa legnagyobb küldeményművészeti akciója az Autonómia Anatómiája című kiállítás. 5 településen 5 hónapig láthatja majd a nagyközönség.

Németh Zoltán

Németh Zoltán

A megnyitón Németh Zoltán, Budafok-Tétény országgyűlési képviselője kifejtette: 2004-december 5-e még a megosztásról szólt, 2010-ben azonban új korszak kezdődött. “A nemzeti összetartozás mellett álltunk ki és ebből nem engedünk. Idén februárban pedig vettük a bátorságot és kitűztünk egy zászlót, a székelyek lobogóját Budafok-Tétény városházára.” – hangsúlyozta. Hozzátette, a zászló ma is ott lobog több ezer helyen, ahol megértették: az összetartozás kiutat kínál, európai megoldást évtizedek szőnyeg alá söpört gondjaira.

Szabolcs Attila

Szabolcs Attila

Szabolcs Attila Budafok-Tétény polgármestere, a székely zászlók kitűzésének társkezdeményezője úgy fogalmazott: szerte a Kárpát-medencében a távolságot évszámokban is mérik: fontos dátum 1920, 1940, 1945 és 1989. – És ne feledjük, 2004-ben “már majdnem megérkeztünk”, azonban akkor “a kicsinyesség győzött” – vélte. Hozzátette: “a porból újra felálltunk, megráztuk magunkat, és itt vagyunk”. A polgármester kiemelte: „hódolat a székelyeknek”, mert védték a határt, a hazát, és ki tudja ma milyen nyelven beszélnének Budapesten, ha nem ezt teszik több mint 1000 éve. A székelyek nincsenek egyedül, hiszen a nemzeti összetartozás nemcsak szóbeszéd, hanem valóság, a Kárpát-kanyarban élő magyarok autonómia-törekvése nem hóbort, hanem európai alapjog – mondta.

Tiboldi László

Tiboldi László

Tiboldi László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke beszédében hangsúlyozta: a székely autonómia a magyar közösség megmaradásának, jövőjének záloga. Úgy vélte: Magyarország nemzeti kormányának is köszönhető, hogy az emberekben kezd tudatosulni; hiába szabdalták fel a Kárpát-medencét, az egysége megbonthatatlan. Emlékeztetett: a székelyek, az ország őrzői, akik feladatukat tisztességgel ellátták, nem rajtuk múlt, hogy “a határ kiszaladt a lábuk alól”, és a szívük mélyén a határ ugyanott húzódik, ahol ezer éve. Tiboldi László megjegyezte: a kiállítás hitelesen mutatja be az autonómia gondolatiságát. A művészetben és az autonómiáért folytatott küzdelemben egyaránt hitre és lélekre van szükség – tette hozzá.

Hámori József

Hámori József

Hámori József, a kiállítást Magyarországra hozó Tisztességes Választásért Alapítvány kuratóriumi tagja kiemelte: az alkotások kortárs művek, de nem „cinikusak, lesajnálóak”, hanem egy közösség érzületeit, értékeit akarják megmutatni, olykor meghökkentően, megrázóan kifejezve azt, amit a székelység autonómiaigényéről gondolnak. Közölte, a székelyekautonómia-törekvése bizonyíték arra, hogy a magyarok képesek az összefogásra. Azzal kapcsolatban, hogy a kiállítást a 2004-es, a kettős állampolgárságról tartott népszavazás évfordulóján nyitották meg, Hámori József úgy fogalmazott: jó, hogy december 5-én nem az önmarcangolással, hanem az alkotó erővel, a biztató jövővel foglalkozhatnak.

A 31 kortárs művész alkotásaiból rendezett kiállítás ötletgazdája Ütő Gusztáv képzőművész, egyetemi tanár, aki Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke által meghirdetett: „2013, az autonómia éve” gondolat nyomán kérte felhívásban kollégáit, hogy e-mailben küldjék el alkotásaikat. Hét országból érkeztek művek, amelyeket először Sepsiszentgyörgyön, a Székelyek Nagy Menetelése alkalmából állítottak ki.

20131205autonomiaanatomiaja-szabolcsnemeth-klauzalhaz-soma_12Közép-Európa legnagyobb küldeményművészeti tárlata a Tisztességes Választási Alapítvány támogatásának köszönhetően Magyarországon indul „vándorútra”. Az alkotásokat Budafok-Tétény – kiállítóhelye, a Klauzál Gábor Művelődési Központ – után Halásztelken, Mányon, Alcsútdobozon és Siófokon láthatja majd a nagyközönség.

Forrás: budafokteteny.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.