Népszavazás volt Horvátországban: csak férfi és nő köthet egymással házasságot

Horvátország lakosságának vasárnapi döntése értelmében a házasság egy férfi és egy nő közötti életközösségként kerül be az ország alkotmányába.

A vasárnapi népszavazáson a végleges eredmények szerint a horvátok 65,87 százaléka támogatta az alkotmánymódosító javaslatot.

A választásra jogosultak 37,9 százaléka járult az urnák elé december első napján, hogy arról döntsön: akarja-e, hogy az alkotmány a házasságot a keresztény felfogás szerinti, egy férfi és egy nő közötti életközösségként határozza meg. A döntés azt is jelenti, hogy Horvátország alkotmányos szinten zárja ki az azonos neműek házasságának lehetőségét.

A horvát lapok és a külföldi média is a római katolikus egyház győzelmeként könyvelte el a népszavazás eredményét, ugyanis a referendumot az egyház által támogatott csoportok kezdeményezték, miután sikerült 750 ezer aláírást gyűjteniük a 4,2 milliós országban.

Horvátországban 2002-ben tartottak először melegfelvonulást, akkor szélsőségesek támadták meg és bántalmazták a résztvevőket. A kommentátorok szerint az országban azóta javult a lakosság hozzáállása a homoszexuálisok jogainak tiszteletben tartását illetően. Az azonos nemű párokat már tíz éve ugyanolyan jogok illetik meg, mint az élettársi viszonyban élő heteroszexuális párokat.

Horvátország július óta tagja az Európai Uniónak, a Jutarnji List című zágrábi napilapnak nyilatkozó elemzők szerint viszont ezzel az alkotmánymódosítással az ország inkább a Balkán, mint Nyugat-Európa felé közeledett. Zarko Puhovski politikai elemző szerint “Horvátország – Lengyelországgal, Magyarországgal, Bulgáriával és Romániával együtt – az Európai Unió keleti szárnyán marad. Ez önmagában véve nem tragikus, de bebetonoz egy helyzetet” – fogalmazott Puhovski.

Zoran Kurelic a Zágrábi Egyetem Politikatudományi Karának professzora szerint amint megszületik a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény, Horvátországban ugyanolyan különleges helyzet áll majd elő, mint Magyarországon. “Lesz egy alkotmányunk, amely tiltja a homoszexuális és heteroszexuális kapcsolatok egyenlőségét, és lesz egy bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény. Valahol Nyugat-Európa és a Balkán között állunk majd, de közelebb a Balkánhoz. Olyan helyre tettük magunkat, amelyről azt mondtuk, hogy nem tartozunk oda” – hangsúlyozta Kurelic, majd arra mutatott rá, hogy a jövőben az a helyzet is előállhat, hogy megkérdőjelezik a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény alkotmányosságát.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.